Beste handelsdag in acht maanden

De wegzakkende euro gaf de Europese aandelenkoersen woensdag vleugels. De AEX-index, waarin veel dollar-afhankelijke fondsen zijn opgenomen, steeg het sterkst van de grote Europese beursindices....

Van onze verslaggever Merijn Rengers

De koersontwikkeling werd daarnaast ondersteund door stijgende koersen in New York, waar Amerikaanse beleggers een abrupte renteverhoging steeds onwaarschijnlijker achten.

In Amsterdam steeg de AEX-index met 2 procent tot 365,52 punten, de grootste stijging in acht maanden. De index van de middelgrote

fondsen, de Midkap, ging 1,5 procent omhoog tot 440,82 punten. In Parijs steeg het koerspeil met 1,4 procent, net als in Frankfurt. De FTSE-index in Londen won 1 procent.

Nederlandse bedrijven profiteren sterk van de waardestijging van de dollar. Omdat zij een groot gedeelte van hun geld in de VS verdienen, worden hun bedrijfswinsten - die doorgaans in euro's worden gerapporteerd - automatisch hoger wanneer de koers van de dollar ten opzichte van de euro stijgt.

Ondanks de focus op de euro was het Versatel dat bij de grote fondsen in Amsterdam de meeste aandacht kreeg. Het telecombedrijf zei woensdag dat het nog steeds praat met Belgacom en Talpa over samenwerking en een mogelijk bod op zijn aandelen. Versatel werd 4,6 procent duurder op 2,03 euro. Buhrmann was het enige hoofdfonds waarvan de prijs daalde. De producent van kantoorartikelen verloor 0,3 procent op 7,43 euro.

Bij de middelgrote fondsen moesten Air France-KLM, Hunter Douglas en Wessanen terrein prijsgeven. Grote winnaar was ASM International met een plus van 5,2 procent, gevolgd door de uitzendorganisatie Randstad met 3,2 procent. Ook supermarktketen Laurus en de vastgoedfondsen Rodamco Europe en Wereldhave bleken in trek.

Bij de kleinere fondsen werden diverse grote plussen genoteerd. Ten Cate won 4,4 procent en medicijnenverkoper OPG 3,9 procent. VastNed Offices steeg 4,3 procent.

De koersen van oliemaatschappijen profiteerden van stijgende olieprijzen. Die stegen onder invloed van de naderende zomervakanties (waarin de vraag naar benzine een sterke piek laat zien) en door de uitspraak van de president van de OPEC dat de productie in het derde kwartaal gelijk zal blijven.

Beurszwaargewicht Koninklijke Olie werd 2,4 procent duurder op 48,43 euro. Ook de koersen van het Britse BP en het Franse Total stegen als gevolg van de hogere olieprijzen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden