Beste commando's VS naar Zuid-Korea om 'doden Kim Jong-un te trainen'

De VS hebben voor het eerst SEAL Team Six, de elite-eenheid die Osama bin Laden doodde, naar Zuid-Korea gestuurd. De geheime commando-eenheid zou deelnemen aan oefeningen om de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un te doden als hij een te groot gevaar vormt voor de VS. Het sturen van de eenheid komt een halfjaar nadat Zuid-Korea onthulde dat het commando's paraat heeft staan om Kim te vermoorden als een Noord-Koreaanse kernaanval dreigt.

Commando's van de US Navy SEAL's tijdens een oefening.Beeld US Navy

De aankomst van Amerika's beste commando-eenheid wordt gemeld door Zuid-Koreaanse militaire functionarissen en diverse media. De uitzending van de SEAL's werd dinsdag niet ontkend door het Pentagon.

Het is een duidelijk signaal van de regering-Trump aan Kim nu Pyongyang steeds meer vooruitgang boekt bij de ontwikkeling van middellange- en langeafstandsraketten. Vorige week werd bekend dat de regering-Trump, die bezig is met een herziening van het Noord-Korea-beleid, een preventieve militaire aanval op Noord-Korea en zelfs uitschakeling van Kim en zijn commandanten niet zou schuwen.

De VS zouden zo'n gevaarlijke operatie overwegen, zo meldde The Wall Street Journal, als Kim op het punt staat een intercontinentale raket te testen die doelen in de VS kan treffen. Noord-Korea heeft de afgelopen maanden diverse tests uitgevoerd met een nieuwe onderzeebootraket, de Pukguksong, die vanuit zee een bedreiging kan vormen voor de VS. De vorderingen met de Pukguksong baren Washington zorgen. Ook werkt het aan een landversie van deze raket en aan het verbeteren van de Musudan. Als dit laatste lukt, kan Pyongyang met deze middellange afstandsraket, die een bereik van zo'n vierduizend kilometer heeft, de grote Amerikaanse basis op het eiland Guam treffen.

Maar de grootste bedreiging voor de VS vormen de intercontinentale raketten, met een bereik van ruim 10 duizend kilometer, waaraan Noord-Korea werkt. De VS willen koste wat kost voorkomen dat kernmacht Noord-Korea ooit beschikt over zo'n langeafstandsraket en de technologie onder de knie krijgt om deze te voorzien van een kernkop. De regering-Obama waarschuwde Trump voor zijn beëdiging dat Noord-Korea nu een van de grootste gevaren vormt voor Amerika's veiligheid.

US Navy SEAL's en mariniers doen tijdens een oefening een inval in een schip op de Atlantische Oceaan.Beeld US Navy

Vernietigen

De liquidatie van Noord-Korea's leiderschap is een heikele operatie die vorige Amerikaanse regeringen niet eens overwogen. Washington en Seoul lijken echter te hopen dat de preventieve uitschakeling van Kim tot ineenstorting van het stalinistische regime zal leiden. In het gunstigste geval zal hierna, zo is de gedachte, een bloedige oorlog uitblijven. Tussen 1950 en 1953 werden in de Koreaanse regering zo'n 37 duizend Amerikaanse soldaten gedood.

SEAL Team Six, dat sinds de Bin Laden-raid in 2011 wordt beschouwd als de beste van Amerika's commando-eenheden, neemt samen met andere Amerikaanse commando-eenheden deel aan de grote jaarlijkse militaire oefening van de VS en Zuid-Korea. Deze begon maandag en er nemen zo'n 300 duizend militairen aan deel, voornamelijk Zuid-Koreanen.

Onder de Amerikaanse special forces zijn Delta Force, de commandogroep van de Amerikaanse landmacht, en de elite-eenheden Green Berets en Army Rangers. 'Een groter aantal en een meer diverse groep Amerikaanse special forces zal deelnemen om missies te oefenen om te infiltreren in Noord-Korea, om het oorlogsleiderschap uit te schakelen en om belangrijke militaire installaties te vernietigen', aldus een Zuid-Koreaanse defensiefunctionaris tegen het persbureau Yonhap.

Voordat de uitzending van SEAL Team Six maandag uitlekte, haalde Noord-Korea uit naar Washington en Zuid-Korea. 'Elke poging tot een preventieve aanval zal worden beantwoord met snelle en ongenadige nucleaire aanvallen.'

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un vorige maand tijdens de test van de Pukguksong, een nieuwe raket die zowel vanaf onderzeeboten als vanaf land kan worden gelanceerd.Beeld AFP

Moordplan

SEAL Team Six is slechts een van de snel inzetbare eenheden van de US Navy SEAL's, de commandogroep van de Amerikaanse marine. De andere SEAL-eenheden namen de afgelopen jaren ook deel aan de grootschalige militaire oefeningen in Zuid-Korea. Maar omdat Zuid-Korea in september openlijk toegaf dat het een opzienbarend moordplan klaar heeft liggen tegen Kim, trekt de uitzending van de Bin Laden-eenheid nu grote aandacht.

'Zuid-Korea heeft een plan om met precisieraketten de vijandelijke faciliteiten in belangrijke gebieden aan te vallen en om het leiderschap uit te schakelen', aldus Defensie-minister Han Min-koo toen over het preventieve aanvalsplan van Seoul. Zuid-Korea zou dit plan willen uitvoeren als het betrouwbare informatie heeft dat Pyongyang op het punt staat een kernaanval uit te voeren in geval van oorlog.

Omdat er 28 duizend Amerikaanse militairen in Zuid-Korea zijn gelegerd, kan dit plan echter niet worden uitgevoerd zonder steun van Washington. De uitzending van SEAL Team Six is slechts een van de manieren waarop de VS Noord-Korea proberen te waarschuwen om vooral niet te ver te gaan. Vorig jaar liet Washington twee zware Amerikaanse B-1-bommenwerpers demonstratief over Zuid-Korea vliegen. De B-1 Lancer kan worden bewapend met nucleaire Tomahawk-kruisraketten. Een van de B-1's vloog toen, voor het eerst, provocerend dichtbij de grens met Noord-Korea.

Een fragment uit Seal Team Six, een tv-film over de dood van Al Qaida-leider Osama bin Laden in 2011. De Hollywood-film Zero Dark Thirty maakte de commando-eenheid wereldwijd bekend.Beeld National Geographic
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden