Opinie

'Beste Chris Klomp, dit is geen jatten, wij zorgen voor meer werk en beter geïnformeerde burgers'

Dichtbij.nl is geen broodroof, schrijft hoofdredacteur Bart Brouwers in antwoord op journalist Chris Klomp. 'Het zijn niet de amateurs die ons vak uithollen, het is de journalistiek zelf die dit doet, door onvoldoende aan te sluiten bij de veranderde omstandigheden.'

Beeld ANP

Beste Chris,

Wat jij beweert is zo ernstig, dat ik me niet kan voorstellen dat je meent wat je schrijft. Door het publiceren van onbetaalde teksten 'broodroof' te noemen, vereng je het recht op vrijheid van meningsuiting tot het werkterrein van professionele journalisten. En dat is nogal wat.

Als Nederlandse burger mag je schrijven en publiceren wat je wil. Op het platform van jouw keuze. Ook als je geen journalist bent. Ja, zelfs als de rechtbank je hobby is.

Vroeger was het 'recht om te publiceren' voorbehouden aan mensen die zich een drukpers konden permitteren. Zij hielden er grote redacties op na, die met eigen vakrichtlijnen kwamen. Voor amateurs was geen plek, professionals deden alsof zij het monopolie op informatie hadden. Het internet heeft die mythe gelukkig laten ontploffen. Iedereen die dat wil kan nu meepraten.

En nóg zijn er journalisten die de waarde daarvan proberen te ontkennen, bijvoorbeeld door het 'broddelwerk' te noemen. Dat is dubbel dom: je doet er jezelf én je publiek ernstig mee tekort. Daarom is Dichtbij.nl dat anders gaan doen. Niet door te jatten, zoals jij suggereert, of door professionals buitenspel te zetten. Tientallen journalisten hebben bij Dichtbij.nl een keurig betaalde baan. Maar die journalisten weten ook dat zij hun werk pas kunnen doen als ze ruimte bieden aan de inbreng van hun publiek, de mensen met de echte kennis.

Het zijn niet deze amateurs die ons vak uithollen, noch de media die aan hen ruimte bieden. Het is de journalistiek zelf die dit doet, door onvoldoende aan te sluiten bij de veranderde omstandigheden.

Chris, je maakt jezelf echt kleiner dan nodig. En met je aantijgingen ben je aan het verkeerde adres. Dichtbij.nl heeft gezorgd voor meer journalistieke werkgelegenheid én een beter geïnformeerde burger.

Bart Brouwers is medebedenker en hoofdredacteur van Dichtbij.nl. Twitter: @brewbart

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden