Bestandbijstand

Het is een hels karwei om documenten op een iPad te zetten. V bespreekt de mogelijkheden.

DOOR PETER VAN AMMELROOY ILLUSTRATIE NADJA KIEFT

Ik ben dol op mijn iPad. Sterker nog: als je mijn iPad wilt hebben, zul je hem uit mijn koude, dode vingers moeten wrikken (zoals cowboys in slechte westerns dat zeggen over hun pistool).

Wat niet wil zeggen dat ik er altijd hemelhoog jubelend over ben en nooit eens zum Tode betrübt (Goethe). Dat er niet een of twee puntjes zijn waarvoor ik graag eens een babbeltje zou maken met Jonathan Ive, apple's ontwerpgoeroe. Achter een gesloten deur. Van een gecapitonneerde verhoorkamer.

Mijn grootste grief? Bestandsbeheer.

De iPad is een portable kantoor, een draagbare filmset, een miniatuur stereo-installatie, een mobiele geluidsstudio, een wandelende bibliotheek en een rugzakorkest. Maar o wee als je teksten, spreadsheets, liedjes, video's, kranten en muziek op een iPad wilt zetten. Dan moet je capriolen uithalen die ze al achterhaald vonden in de dagen voor de uitvinding van de stoommachine.

Op een gewone pc kun je bestanden in een map zetten en van daaruit een toepassing selecteren waarmee je ze bewerkt. Niet op de iPad. Dat doet Google beter met Android. Hoewel je daar ook weer makkelijk de weg kunt kwijtraken in een mappendoolhof.

Apple's verweer is dat een tablet geen pc is. Dat ze de bediening ervan zo simpel mogelijk willen houden. Dat elke app bestanden dus opslaat in een eigen (meestal) onzichtbare map. Alleen foto's vormen hierop een uitzondering. De meeste fototoepassingen kunnen beelden 'wegschrijven' naar de fotogalerij van de iPad. Met andersoortige bestanden blijft het behelpen.

Voorbeeld: we willen een Zeer Belangwekkend Word Document (ZBWD) van de computer op onze iPad zetten om dat onderweg nog belangwekkender te maken. Dan is er een aantal opties. Daarvan valt geen enkele onder de noemer 'gemak dient de mens'.

De route die Apple als eerste noemt, is meteen de meest complexe. Daarvoor moet je de iPad aan je pc koppelen, daarop iTunes starten, in iTunes de iPad selecteren, op de sectie 'apps' klikken, daar naar de subsectie 'bestanddeling' scrollen en dan de toepassing kiezen waarmee je het ZBWD zou willen bewerken en het document er naartoe slepen. Omslachtig is nog zacht uitgedrukt.

Een andere methode behelst het naar je zelf mailen van het ZBWD of dat document parkeren in Dropbox of een andere digitale kluis in de cloud. Een vierde optie is het document uploaden naar Google Docs en het ZBWD online wijzigen met een tekstverwerker die toegang heeft tot Googles wolkje. Google beveelt daarvoor zijn eigen QuickOffice aan (gratis, ook voor Androidtelefoons). Helaas beperkt Google Docs zich tot teksten, spreadsheets en (dia)presentaties.

De vijfde optie laat je wel een soort Mijn Documentenmap scheppen op een iPad. Daarvoor wordt in de iTunes App Store een oneindige hoeveelheid toepassingen verkocht die je kunt vinden door in het zoekvenster termen in te tikken als 'usb', 'drive' en 'file manager'.

Deze bestandshulpen komen in twee smaken: ze werken ouderwets via de hierboven beschreven iTunesroute (lees: hobbelig zandpad) of draadloos. Bij die laatste methode leg je via wifi of bluetooth vanaf de iPad een verbinding met je pc of Mac en kun je zo bestanden overzetten naar de tablet en weer terug.

Meestal moet je op je pc in je webbrowser een ip-adres intikken om een brug te slaan tussen de apparaten. Bestanden kun je meestal wel bekijken of afspelen, maar om ze te kunnen aanpassen moet je ze openen met een ander programma op je iPad.

De meeste bestandsbeheerders laten je niet alleen documenten van computers plukken, of van andere tablets en van mobiele telefoons, maar ook uit digitale kluizen als Dropbox en SkyDrive. Je krijgt dan een enkele toegangsweg naar alle plekken waar jouw bestanden zich ophouden.

Het blijft wel behelpen met de selectie hulpjes hieronder. Tot iemand Apple eens op een andere gedachten brengt.

Sinds 1950

Het woord computerbestand, of file, dook vermoedelijk voor het eerst op in 1950 in een advertentie van het Amerikaanse elektronicaconcern Radio Corporation of America. 'De resultaten van talloze berekeingen kunnen worden bewaard in een 'file' en daar weer worden uitgenomen. Zo'n 'file' wordt bewaard in een 'geheugenbuis' die is ontwikkeld door RCA Laboratories.'

Vele wegen naar Rome

Een greep uit de honderden apps om bestanden over te zetten van iPad & iPhone naar pc, Mac en de cloud en vice versa.

b Files App (euro 2,69) Haalt via webbrowser bestanden van pc of Mac af, of uit Dropbox, Box en Google Drive. Fraai vormgegeven.

b USB Flash Drive + File Manager (euro 1,79) Biedt toegang tot meer opslagplekken in de cloud, ook de meer obscure diensten. Meer geschikt voor gevorderden met veel noten op hun zang.

b iFiles (euro 3,59) Brengt alle plekken waar je teksten, foto's en andere files bewaart onder een dak. Zeer lange lijst van ondersteunde diensten - van Amazon S3 tot Picasa Web Albums.

b Air Transfer (euro 1,79) Voegt bestanden toe met 'drag & drop' in de webbrowser. Biedt ook de mogelijkheid om korte tekstmemo's te maken.

b Documents by Readdle (gratis) Handige bestandsbeheerder, uitgerust met even fraaie mediaspeler, fotoalbum en documentviewer.

b Wireshare (euro 3,59) Uitwisseling van bestanden via wifi, bluetooth en e-mail. Heeft (af)spelers aan boord voor meer dan dertig bestandsvormen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden