Bestand Jemen ingegaan na hevige gevechten

In Jemen is om 22:00 uur Nederlandse tijd een staakt-het-vuren van kracht geworden dat vijf dagen moet gaan duren. In die tijd moeten hulporganisaties voedsel en medicijnen het land in kunnen brengen. Maar het is ook een test om te zien of de strijdende partijen bereid zijn over vrede te praten. Tot op de laatste seconden voor het ingaan van het bestand werd nog flink gevochten in de hoofdstad Sanaa.

Jemenieten in Sanaa vluchten van de plek waar een aanval van de door Saoedi-Arabië geleide coalitie heeft plaatsgevonden. Beeld epa
Jemenieten in Sanaa vluchten van de plek waar een aanval van de door Saoedi-Arabië geleide coalitie heeft plaatsgevonden.Beeld epa

Het was niet meteen duidelijk of beide partijen zich aan het bestand houden. Aan beide kanten is gedreigd dat de gevechten worden hervat zodra er sprake is van enig geweld.

Luchtaanvallen op een basis in de Jemenitische hoofdstad kostten eerder vandaag aan minstens negentig mensen het leven, aldus lokale autoriteiten aan het staatspersbureau Saba. Nog eens driehonderd mensen zouden gewond zijn geraakt. Het doelwit was volgens Saba een basis waar vandaan raketten worden afgevuurd.

Als het genoemde dodental klopt, zou het bombardement van vandaag het dodelijkste tot nog toe zijn. Een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië bombardeert al weken de Houthi's, een sjiitische groepering die een aanzienlijk deel van het land heeft veroverd.

De vechtende partijen hebben afgesproken voor vijf dagen de wapens te laten zwijgen, zodat hulporganisaties eindelijk mensen in nood kunnen bereiken met voedsel en medicijnen.

Iraanse oorlogsschepen zijn onderweg om een vrachtschip met humanitaire middelen te begeleiden naar de havenstad Hodaida, waar de Houthi's de controle hebben, bericht het staatspersbureau IRNA.

Admiraal Hossein Azad zei vandaag tegen het Iraanse persbureau dat de marine 'de speciale verantwoordelijkheid draagt om het humanitaire hulpschip te beschermen'. Daarmee neemt Iran wel een risico, want het zou kunnen leiden tot een confrontatie met rivaal Saudi-Arabië.

Humanitaire gevechtspauze

Na dagen van intensieve bombardementen door Saoedi-Arabië moet vanaf vanavond een 'humanitaire pauze' in Jemen van kracht worden. De Houthi's zeiden zondag bereid te zijn tijdelijk met vechten te stoppen. De VN-coördinator voor Jemen, Johannes van der Klaauw, is optimistisch over de kansen dat de gevechtspauze van vijf dagen zal worden gerespecteerd.

Een strijder die loyaal is aan de voormalige president Ali Abdullah Saleh loopt tussen de brokstukken van de voormalige residentie van Saleh in de hoofdstad Sanaa. Beeld afp
Een strijder die loyaal is aan de voormalige president Ali Abdullah Saleh loopt tussen de brokstukken van de voormalige residentie van Saleh in de hoofdstad Sanaa.Beeld afp

Huizen ingestort

De coalitie nam vandaag onder meer wapen- en munitiedepots onder vuur op de berg Noqom, die aan de rand van de hoofdstad Sanaa ligt. Volgens ooggetuigen waren de explosies in de hele stad te voelen en stortten ook enkele huizen in. De zware munitie die explodeerde in de depots werd gelanceerd en belandde in woonwijken, waar vervolgens branden ontstonden.

Ook Saada in Noord-Jemen, waar de Houthi's oorspronkelijk vandaan komen, werd onder vuur genomen. De coalitie bombardeerde ook doelen in Aden, Shabwa, Taiz en al-Dhaleh, allemaal provincies waar troepen die loyaal zijn aan de verjaagde president Abed Rabbo Mansour Hadi vechten tegen de Houthi's en hun bondgenoten.

De Mauritaanse diplomaat Ismail Ould Cheikh Ahmed, die door de VN is benoemd tot gezant voor Jemen, is vandaag in het Arabische land aangekomen. Hij heeft de opdracht de Houthi's en hun tegenstanders om de tafel te krijgen voor onderhandelingen over een politiek akkoord. Dat moet een einde maken aan de gevechten en de bombardementen van de internationale coalitie.

Brand na een van de door Saoedi-Arabië gecoördineerde luchtaanvallen op de hoofdstad Sanaa. Beeld afp
Brand na een van de door Saoedi-Arabië gecoördineerde luchtaanvallen op de hoofdstad Sanaa.Beeld afp

Leiders Al Qaida gedood

Ondertussen zijn vier leiders van de Jemenitische tak van Al Qaida omgekomen bij een vermoedelijk Amerikaanse droneaanval. Dat meldt de terreurbeweging in een verklaring die vandaag op diverse websites verscheen.

De vier werden volgens bronnen bij de veiligheidsdiensten gedood in de kuststad Mukalla, waar ze hun intrek hadden genomen in de residentie van de president.

Al-Qaida in Jemen wordt door de Verenigde Staten gezien als het gevaarlijkste filiaal van de terreurbeweging.

Een Jemenitische vrouw en kind houden een vlag vast tijdens een protest tegen de luchtaanvallen. Beeld afp
Een Jemenitische vrouw en kind houden een vlag vast tijdens een protest tegen de luchtaanvallen.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden