Bestand in Pakistaanse Swat in gevaar

Het bestand in de onrustige Pakistaanse grensregio Swatvallei tussen de regering en lokale Talibanstrijders, is ernstig in gevaar.

AP en Reuters

Een islamitische geestelijke die heeft geholpen de vredesovereenkomst te bereiken in het noordwestelijke gebied, kondigde donderdag aan te vertrekken omdat de regering een belofte om daar islamitische wetgeving toe te staan, niet honoreert.

De geestelijke, Sufi Muhammad, vocht vroeger aan het hoofd van een vrijwilligersleger tegen het Amerikaanse leger in Afghanistan. Hij keerde zich later af van het geweld. Voor zijn bemiddelingspoging in Swat sloeg hij met honderden aanhangers zijn kampen op bij de hoofdstad van de vallei, Mingora.

Mede aan zijn inspanningen was het te danken dat er na anderhalf jaar een eind kwam aan aanvallen en terreuraanslagen die honderden levens kostten en een derde van de anderhalf miljoen inwoners van de Swatvallei op de vlucht joegen.

Kritiek

De toezegging van de provinciale regering om in ruil daarvoor islamitische wetgeving te introduceren, kreeg echter de nodige kritiek en president Zardari aarzelde de benodigde wetgeving te ondertekenen.

Toen de Taliban vorige week een aan de vallei grenzend gebied binnenvielen zei hij pas te zullen tekenen als de vrede is hersteld, zonder duidelijke eisen aan de Taliban te formuleren.

Muhammad zei te vertrekken vanwege de 'negatieve houding' van de president. 'Van nu af aan is president Zardari verantwoordelijk voor wat er gebeurt in Swat", zei hij. "De provinciale regering is oprecht en onze overeenkomst met haar is intact, maar we breken ons vredeskamp op".

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden