Bestand duurt slechts kort in Tsjetsjenië

MOSKOU Russische troepen en Tsjetsjeense strijders hebben gisteren opnieuw fel gevochten in Grozny, ondanks een door Moskou afgekondigd bestand. Volgens de Russische regering trokken de Tsjetsjenen zich niets aan van het bestand en waren de Russische troepen daarom wel gedwongen het vuur te beantwoorden....

BERT LANTING

Van onze correspondent

Bert Lanting

De Tsjetsjenen weigeren aan het bestand mee te werken, omdat het neerkomt op een eis tot volledige overgave.

Na het ingaan van het bestand, gisterochtend om acht uur plaatselijke tijd, luwde de strijd even, maar later namen de beschietingen weer toe. Volgens het persbureau Interfax deden Russische troepen zelfs een poging op te rukken naar het geblakerde presidentiële paleis, maar de aanval werd afgeslagen.

De Tsjetsjenen gebruikten de gevechtspauze om gewonden uit het paleis te evacueren en de verdedigers van het gebouw van voedsel en munitie te voorzien. De stafchef van het Tsjetsjeense leger, Aslan Maschadov, had zelfs een ontmoeting met een vertegenwoordiger van het Russische leger. Het is niet duidelijk of de gesprekken, die kennelijk gingen over het weghalen van de lijken van Russische soldaten die al dagenlang in het centrum liggen, iets hebben opgeleverd.

Terwijl de gevechten in de Tsjetsjeense hoofdstad weer oplaaiden, ontvouwde de Russische premier Tsjernomyrdin op een bijeenkomst met vertegenwoordigers van de Tsjetsjeense gemeenschap in Moskou een plan om een einde aan het bloedvergieten te maken. Volgens hem moet de vrede in Tsjetsjenië stap voor stap worden hersteld door de vorming van 'vredeszones' waar een volledig staakt-het-vuren geldt.

De secretaris van de Russische Veiligheidsraad, Oleg Lobov, liet er echter geen twijfel over bestaan dat Moskou vastbesloten is met de Tsjetsjeense strijders af te rekenen als zij geen gebruik maken van het aanbod voor een amnestie. Amnestie krijgt degene die binnen twee dagen zijn wapens neerlegt.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Andrej Kozyrev, stemde er gisteren mee in dat de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) een delegatie naar Tsjetsjenië stuurt om te onderzoeken of er sprake is van schending van de mensenrechten. Een medewerker van Kozyrev maakte echter duidelijk dat Moskou nooit zal accepteren dat de OVSE een bemiddelende rol in het conflict probeert te spelen.

Het Westen zet grote vraagtekens bij het harde optreden van Moskou in Tsjetsjenië. Maar volgens Kozyrev schenden alleen de 'illegale gewapende benden', zoals Moskou Doedajevs eenheden noemt, de mensenrechten. De Russische troepen, verzekerde hij, zijn er juist om de mensenrechten te beschermen.

De leider van de hervormingsgezinde partij Ruslands Keuze, Jegor Gajdar, kondigde gisteren aan dat hij vandaag in het parlement zal proberen steun te vinden voor een voorstel de macht van het parlement ten opzichte van de president aanzienlijk te versterken. De Doema praat vandaag over Tsjetsjenië.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden