Bestaat het recht om te sterven of is leven een verplichting?

Arnon Grunberg
Pia Dijkstra (rechts), kamerlid voor D66, presenteerde in december een wetsvoorstel dat het ouderen makkelijker moet maken hun leven te voltooien. Links Linda Voortman van GroenLinks. Beeld anp
Pia Dijkstra (rechts), kamerlid voor D66, presenteerde in december een wetsvoorstel dat het ouderen makkelijker moet maken hun leven te voltooien. Links Linda Voortman van GroenLinks.Beeld anp

'Wat had ik kunnen doen', vraagt Evelien van Veen zich af, zaterdag in Volkskrant Magazine, in een aangrijpend verhaal over de zelfmoord van de 16-jarige Marije die bij haar zoon in de klas zat.

Psychiater Jan Mokkenstorm, geciteerd in het artikel, streeft naar zero suicide. Hij acht dat haalbaar.

Psychiater Stanneke Lunter, die een kind heeft verloren aan suïcide, nuanceert dat: niet elke zelfmoord is te voorkomen. Veelzeggend is dat Marije zelfmoord pleegde in een instelling, waarin ze was geplaatst om tegen zichzelf beschermd te worden.

Uit het artikel blijkt dat veel suïcidale personen lijden aan de gedachte voornamelijk het eigen falen te zijn. Helpt het als wij anders om zullen gaan met falen? Maar als we falen accepteren, moeten we ook accepteren dat hulpverlening kan falen.

En bestaat het recht om te sterven alleen voor bejaarden of is leven een verplichting? Voor dat laatste is wat te zeggen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden