Bestaat de mannengriep écht?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Deze week: Stellen mannen zich aan als ze ziek zijn? Of hebben ze echt meer last? Wat betreft de griep leek daar even het verlossende antwoord te komen: Uit nieuw Amerikaans onderzoek blijkt namelijk dat het griepvirus heren daadwerkelijk harder treft dan dames.

null Beeld anp
Beeld anp

De natuurwet die je wist dat zou komen, zullen we maar zeggen, en half medialand was het daarover eens: het bericht verscheen in De Telegraaf, RTL Nieuws, Vrouw, Metro, Men's Health en Marie Claire en op tal van blogs. Kan de decennia oude discussie over mannenaanstellerij nu eindelijk op slot?

Oestrogeen

Eerst even de nieuwe studie zelf erbij pakken. Die is uitgevoerd door Sabra Klein van de Johns Hopkins University in Baltimore en blijkt gelukkig vrij toegankelijk in de American Journal of Physiology. Het is fascinerend leesmateriaal, want Klein heeft een bijzonder experiment uitgevoerd. Ze verzamelde neusslijmvliescellen van zowel mannen als vrouwen en stelde ze bloot aan het influenzavirus. Nadat ze een cocktail met het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen had toegevoegd zag ze iets opmerkelijks: het virus had moeite zich te verspreiden. Oestrogeen beschermt dus tegen het verkoudheidsvirus.

Aangezien vrouwen doorgaans met meer oestrogeen in hun lijf rondlopen dan mannen is de link snel gelegd: mannen zijn minder goed beschermd tegen het verkoudheidsvirus. Alleen - en nu komt de verrassing - nergens, maar dan ook nergens maakt Klein die redeneerstap in haar studie. Nee, het anti-griepmiddel dat Klein testte, oestrogeen dus, is weliswaar een vrouwelijk hormoon, maar volgens Klein zegt dat niets over welk geslacht doorgaans de griep erger ervaart. Al is het maar omdat hormoonconcentraties in een petrischaaltje zich niet zomaar laten vertalen naar die in een echte neus.

Vrouwengriep

Sterker nog: Klein schrijft dat juist vrouwen harder door de griep worden getroffen en dat ze daarom geneesmiddelen wil onderzoeken die specifiek voor vrouwen werken. Wacht, is het andersom? Griepsymptomen worden bepaald door de afweerreactie. Artsen zien inderdaad een hevigere reactie bij vrouwen en zwangeren, bevestigt hoogleraar klinische virologie Louis Kroes van de Universiteit Leiden desgevraagd.

De verwarring is begrijpelijk: vrouwen worden harder geveld door de griep, maar een van hun hormonen lijkt hen juist ertegen te beschermen. Al moet Klein nog uitzoeken hoe dat precies werkt. Maar dat mannen harder getroffen zouden worden, daar klopt hoe dan ook niets van.

null Beeld anp
Beeld anp

Oordeel

null Beeld
Beeld

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden