Column

Bestaan populistische economen?

'Op de eerste dag schiep God de zon, waarna de duivel zonnebrand creëerde. Op de tweede dag bedacht God seks, de duivel creëerde het huwelijk. Op de derde dag schiep God een econoom, de duivel schiep een tweede econoom.'

Beeld Thinkstock

Het is een van de vele grappen over hoe economen in elkaars vaarwater zitten en vooral bezig zijn elkaars theorieën om zeep te helpen. Als de ene econoom een stelling onderbouwt dat budgettaire stimulering nodig is om de economie weer aan de praat te krijgen, is er altijd wel een duivelse econoom die met dezelfde stelligheid beweert dat het juist zaak is de tering naar de nering te zetten. In het belang van toekomstige generaties mag de staatsschuld niet nog verder oplopen, zo waarschuwt hij of zij.

Zoveel economen, zoveel meningen. Zelfs de wijze Churchill kreeg er een punthoofd van: 'Als je twee economen in een kamer zet krijg je twee meningen, en als een van de twee Lord Keynes is zelfs drie.'

Desondanks zijn populistische economen even dun gezaaid als Russische atleten die boven iedere dopingverdenking staan. Er zijn nauwelijks economen te vinden in de kampen van Trump, Le Pen, Wilders en de Brexit. Als er dan toch een communis opinio is onder economen is het wel dat mondialisering en vrij verkeer van goederen en personen goed zijn voor de welvaart van eenieder.

Uit een enquête van economensite Me Judice onder alle aan de universiteit werkende economen en leden van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Staathuishoudkunde bleek dat er geen enkele (0,0000 procent) stemde op de PVV, volgens de huidige peilingen de veruit grootste partij van Nederland.

Daarmee zijn de economen vervreemd van een hoofdstroom binnen het electoraat die denkt van vrije handel en migratie veel slechter te zijn geworden of nog te worden. Of een groot deel van het volk is vervreemd van verstandige economen.

Ook in de VS of Groot-Brittannië zijn rechts-populistische economen dun gezaaid. Er zijn orthodox libertaire economen die vinden dat in het pure kapitalisme alles is geoorloofd behalve elkaar de hersens inslaan. Met een beetje zoeken valt ook nog een oude bolsjewieke econoom op te duiken. Maar zelfs in het stoffigste kamertje van de academie schuilt geen econoom die Donald Trump steunt. Er zijn alleen maar economen die denken dat drie miljoen banen verloren gaan als hij president wordt. Zelfs de bejaarde Reaganomics-economen moeten niets van hem weten.

Trump zal als president een Council of Economic Advisors moeten benoemen. Uiteindelijk zijn er altijd opportunisten te vinden (zelfs Hitler had met Hjalmar Schacht een econoom) die zich voor ieder karretje laten spannen.

Maar in zijn ijver heeft Lucifer met zijn verdeel- en heersbeleid toch vergeten een islamofobe econoom te creëren die om ieder land een grote muur wil laten bouwen.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden