Best kwalijk, de Zwarte Pietendiscussie als terugkerende verhaallijn in Nicolaasnieuws

Onder de voortdurende druk van de discussie over Zwarte Piet, blijven de kijkcijfers van 'Nicolaasnieuws' stijgen.

'En wat zijn jullie allemaal lief!', riep Sinterklaas zaterdag in Dokkum boven het onophoudelijke getetter van de lokale blaaskapel uit. De sfeer op de kade oogde inderdaad geweldig. Pietenmutsen, pepernoten en verslaggever Jeroen Kramer, die op Aartstaartjesiaanse wijze verslag deed van iedere goedheiligmeter.

Elders in het land was de Sintsfeer echter al behoorlijk naar de taaitaai. Een bus vol anti-Zwarte Piet-betogers (mét vergunning) werd op de snelweg vastgezet door een clubje stilstaande Friese doorlopers, waarna de bus op last van de politie plots rechtsomkeert moest maken (swichten vir intimidasje, heet dat daar) en in de talloze huiskamers was de stemming al dagen prima te snijden, want de cadeaus waren overboord gewaaid, de inkt van het grote boek was uitgelopen en er was nog iets met een Piet die elk moment de pakjesschuit rechtsomkeert kon laten maken.

Kleine knipoogjes

Tot zover het vertrouwde gelazer.

Vóór de intocht zaterdag had het Sinterklaasjournaal er al vijf uitzendingen opzitten. De formule is altijd eender: alles gaat mis, en daarna komt alles goed. En talloze Bekende Figuren die opduiken: Erik Dijkstra als weerman vol weerspreuken, Mark Tuitert als lid van de schaatsvereniging De Scheve Schaats en Lutz Jacobi als puzzelende bankzitter. Die BN'ers maken onderdeel uit van de pogingen om het programma zowel voor kinderen als volwassenen leuk te houden. Zo is het bisschopsbulletin in de loop der jaren één klont metahumor geworden, een voortdurende stroom aan kleine knipoogjes.

Je zou zeggen: nou en? Als kinderen het mooi vinden en je tegelijk talloze volwassenen een plezier kan doen: so what? Nou so that: niet voor het eerst maakt de Zwarte Pietendiscussie dit jaar impliciet deel uit van een verhaallijn in de dagelijkse stafchefupdate. Dagenlang verscheen er geen enkele Piet in beeld, alleen de Goedheiligman zelf, en een groepje 'gewone' mannen. De spanning liep almaar hoger op, bij kinderen, en bij volwassenen al helemaal. Kranten zetten hun speciale sintwatchers in, actualiteitenprogramma's smulden en talloze twitteraars konden zich weer heerlijk afreageren. En de kijkcijfers van het Nicolaasnieuws maar stijgen.

Beeld RV

Zo werd een etterend probleem, een kwestie die mensen werkelijk aan het hart gaat, een vraagstuk dat het feest inmiddels ruimschoots overstijgt en in de schaduw waarvan de politie vrijheden van mensen tijdelijk opschort, een terugkerende cliffhanger in een kinderprogramma. De NTR heeft een centrale rol in de nationale viering en Dieuwertje Bloks woord gaat er bij kleuters in als dat van God bij een ouderling. Dus: je kunt de zaak vooruit helpen, de pleister er ineens af trekken, maar je doet het niet, want die kleurspanning is zo'n lekkere verhaallijn. Best kwalijk, eigenlijk.

Mogelijk komt het door dat knipogen: als je dat voortdurend doet, heb je in feite gewoon één oog dicht. En dan zie je allerlei voor de hand liggende dingen niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden