NieuwsPoolse ambassadeur in Israël
Bespuging Poolse ambassadeur in Tel Aviv zet relatie met Warschau verder onder druk
De Poolse ambassadeur in Israël, Marek Magierowski, is dinsdag in Tel Aviv bespuugd door een Israëlische voorbijganger. Magierowski zat voor de ambassade in zijn auto, toen de 65-jarige man op hem afkwam. Het incident is in Polen hoog opgenomen. De relatie tussen Israël en Polen is het afgelopen jaar danig verzuurd geraakt, omdat de twee landen er een verschillende lezing van de geschiedenis op nahouden.
De conservatieve PiS-regering in Warschau stelt volgens Israël alles in het werk om de Poolse rol in de Holocaust zo klein mogelijk te maken. Jaroslaw Kaczynski, partijleider van PiS, heeft herhaaldelijk gezegd dat Polen het grootste slachtoffer is van de Tweede Wereldoorlog en dat alleen de nazi’s schuld hebben aan het uitroeien van de Joodse gemeenschap in Polen.
De Poolse ambassade heeft na het spuugincident een klacht ingediend bij de Israëlische politie. Ambassadeur Magierowski diende ook een klacht in bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens een woordvoerder van de Israëlische politie is de verdachte voor de rechter gebracht en woensdag op borgtocht vrijgelaten.
‘Polen veroordeelt deze xenofobe daad van agressie ten zeerste’, twitterde de Poolse premier Mateusz Morawiecki woensdag. ‘Geweld tegen diplomaten of andere burgers mag nooit worden getolereerd.’ Het Poolse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de Israëlische ambassadeur in Warschau, Anna Azari, op het matje geroepen om over de kwestie te praten.
Schadeloosstelling
De irritaties tussen Warschau en Tel Aviv worden de laatste tijd gevoed door discussies over schadeloosstelling voor Joodse slachtoffers in de Holocaust. In Warschau demonstreerden afgelopen zaterdag honderden Polen tegen een (Amerikaans) wetsvoorstel over de teruggave van Joodse bezittingen die tijdens de Holocaust in beslag zijn genomen. De Poolse regering annuleerde maandag een bezoek van een Israëlische delegatie toen ze vernam dat Israël van plan was om dit wetsvoorstel – dat betrekking heeft op verschillende landen, waaronder Polen – te bespreken.
De advocaat van de man die verdacht wordt van het spugen naar de ambassadeur zegt dat zijn cliënt tot zijn daad kwam, nadat hij op de Poolse ambassade was weggestuurd toen hij informatie wilde over de eigendomsrestitutie. De verdachte heeft inmiddels zijn excuses aangeboden. Hij legde een verklaring af waarin hij zei dat zijn familie tijdens de Holocaust erg geleden heeft. Toen hij bij de Poolse ambassade was voor informatie, werd hij naar eigen zeggen ‘afgewimpeld’ en ‘onfatsoenlijk behandeld’. ‘Dit maakte me erg emotioneel en daarom kwam ik tot mijn daad.’
De diplomatieke rel laat zien hoe gevoelig de kwestie van Poolse betrokkenheid bij nazimisdaden is. Het thema komt ook voortdurend terug in de campagne in aanloop naar de Europese en nationale verkiezingen. Polen beschouwt zich als slachtoffer van het nazibewind. Op Poolse bodem kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog ongeveer zes miljoen mensen om het leven, van wie de helft Joden. Drie miljoen Poolse militairen en burgers zijn eveneens omgebracht.
Polen wijst bovendien steevast op de hulp die Poolse verzetslieden met gevaar voor eigen leven gaven aan Joodse landgenoten, door te proberen hen uit de vernietigingskampen te houden. Het Holocaust-herdenkingscentrum Yad Vashem bij Jeruzalem heeft 6.800 personen uit Polen erkend als zogeheten ‘rechtvaardigen’, meer dan uit enig ander land.