Besprekingen over visserijconflict EU en Marokko vastgelopen

De Europese Unie heeft nog maar net de vrede getekend met Canada, of ze is al weer verwikkeld in een nieuw conflict over visserijrechten voor Spaanse en Portugese vissers....

PETER DE GRAAF

Van onze correspondent

Peter de Graaf

BRUSSEL

De impasse in de onderhandelingen heeft directe gevolgen voor zo'n 650 Iberische vissersschepen. Omdat de huidige overeenkomst zondag afloopt, zijn ze vanaf volgende week (voorlopig) niet meer welkom in de visrijke wateren voor de Marokkaanse kust.

De Europese Commissie kondigde aan speciale noodfondsen ter beschikking te stellen om de vissers en de verwerkingsindustrie schadeloos te stellen voor het verlies aan inkomsten. Commissaris Bonino die er maandag en dinsdag in Rabat niet in slaagde om een doorbraak te forceren, blijft niettemin optimistisch gestemd.

Maar zelfs indien nog deze week een akkoord tot stand komt, dan duurt het volgens haar nog zeker drie tot vijf weken om de technische details uit te werken. In de tussenliggende periode worden de vissers gecompenseerd, verklaarde zij gisteren.

Het conflict met Marokko is vergelijkbaar met de recente Europees-Canadese ruzie, al zijn er nog geen boten geënterd en opgebracht of visnetten doorgeknipt. Ook Marokko eist dat de activiteiten van de Iberische vissers aan banden worden gelegd om de visstand te beschermen.

De EU gaat in principe akkoord met een vermindering van de vangsten om overbevissing tegen te gaan, maar vindt dat Rabat wat al te veel noten op zijn zang heeft. Marokko eist dat het aantal EU-schepen dat in de wateren voor zijn kust actief mag zijn, wordt gehalveerd. Volgens het aflopende akkoord, dat in 1992 is getekend, worden 716 Europese boten toegelaten. Daarvan is het leeuwedeel van Spaanse origine.

Verder eist Rabat een verlaging van de visquota met 30 tot 65 procent, al naar gelang de vissoort. Bovendien sturen de Marokkanen aan op een fikse prijsverhoging van de visvergunningen.

De Europese Commissie vindt de Marokkaanse eisen buiten proportie en onaanvaardbaar. De nieuwe Italiaanse Commissaris zal echter in haar tweede grote confrontatie binnen twee maanden omzichtig te werk moeten gaan. Enerzijds zijn de Spaanse en Portugese vissers nog woedend vanwege de afspraken die Bonino maakte met Canada over de heilbotvangst bij Newfoundland. Anderzijds heerst binnen de EU steeds meer onvrede over de voortdurende conflicten die de vissers internationaal uitlokken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden