Besnijdenis

In verband met de islam weet fractievoorzitter Herben van de LPF te melden dat zaken als vrouwenbesnijdenis, eerwraak en uithuwelijken in Nederland niet kunnen....

NIJMEGEN Inge de Jong

Vrouwenbesnijdenis wordt in Nederland al jaren als een vorm van verminking beschouwd; medici gaan hiermee dienovereenkomstig om in hun protocollen. Bij misdrijven waarbij eerwraak een rol speelt, wordt dit door de Nederlandse rechter niet als verzachtende omstandigheid gezien.

Genoemde zaken worden door Herben bovendien ten onrechte als iets gepresenteerd dat exclusief bij de islam zou horen. Deze onjuiste voorstelling van zaken heeft een vooroordeel bevestigend effect en werkt verdere tweespalt tussen bevolkingsgroepen alleen maar in de hand. Van een fractievoorzitter mag meer verantwoordelijk gedrag worden verwacht. Eerwraak, vrouwenbesnijdenis en uithuwelijking komen ook voor in niet-islamische culturen (lees bijvoorbeeld het artikel in het Volkskrant Magazine van 18 mei over Egypte en vrouwenbesnijdenis onder christenen aldaar).

Overigens worden in sommige landen vrouwen die gevlucht zijn voor het gevaar van besnijdenis als vluchteling geaccepteerd. Als Herben werkelijk zo begaan is met deze groep vrouwen, kan hij overwegen te bepleiten dat vrees voor vrouwenbesnijdenis voortaan ook in Nederland geaccepteerd wordt als grond voor toekenning van de vluchtelingenstatus.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden