Cijfers bij het nieuws

Besmettingscijfers stabiel in Nederland, wereldwijde sterfte daalt

Noord-Holland nieuwe brandhaard, landelijk stagnatie besmettingscijfers

Het aantal gemelde besmettingen neemt landelijk nauwelijks nog toe, maar in het noorden van Noord-Holland blijven de cijfers oplopen. De afgelopen week zijn 31.573 Nederlanders positief getest: iets meer dan de 31.297 van de week ervoor. In die week nam het aantal gemelde besmettingen op weekbasis nog met 23 procent toe, deze week met 1 procent. De veiligheidsregio’s Brabant-Zuidoost en Limburg-Zuid zagen ruim 15 procent minder positieve testen dan de week daarvoor. In de veiligheidsregio Noord-Holland-Noord steeg het aantal meldingen juist, met ruim 25 procent. Met 389 besmettingen per 100 duizend inwoners in een week zit de regio momenteel op ruim twee keer zoveel positieve testen als het landelijk gemiddelde van 181. Ook in Zaanstreek-Waterland en Zuid-Holland Zuid was het aantal meldingen deze week fors hoger dan gemiddeld, met meer dan 250 gemelde besmettingen per 100 duizend inwoners.

Opluchting en versoepelingen in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika lijkt het ergste voorlopig achter de rug. Mede door de ‘Zuid-Afrikaanse’ variant van het coronavirus, die besmettelijker lijkt dan de ‘klassieke’ variant, liepen de besmettingscijfers rond de jaarwisseling hoog op, tot zo’n 22 duizend meldingen per dag. Inmiddels schommelen het gemelde aantal besmettingen al ruim een maand tussen de 1.500 en 2.000 per dag, op een bevolking van 58,5 miljoen inwoners. Om die reden werd zondag het risiconiveau afgeschaald naar niveau 1, wat betekent dat avondklok later ingaat en alcohol weer mag worden verkocht.

Wereldwijde sterftecijfers dalen voor zesde week achtereen

De wereldwijde sterfte door covid-19 neemt al zes weken af. In de laatste zeven dagen zijn 62.268 sterfgevallen gemeld, in de week daarvoor 66.635. Eind januari bedroeg het aantal doden zo’n honderdduizend per week.

In Afrika is de sterfte afgelopen week in relatieve zin het meest gedaald, namelijk met 17 procent. Dit komt vooral doordat de situatie is verbeterd in Zuid-Afrika. Noord-Amerika meldde 2.604 minder sterfgevallen, en is de snelste daler in absolute zin. Ook in Europa nam de sterfte af, maar minder dan de laatste weken. In Oost-Europa zien nog enkele landen de sterfgevallen oplopen, met name Tsjechië en Hongarije, de derde golf zwakt daar nog niet af. Het enige continent waar de sterfte significant toenam, is Zuid-Amerika. Vooral door Brazilië, dat opnieuw sterfterecords vestigde. De meeste andere landen in Zuid-Amerika melden minder sterfte dan in voorgaande weken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden