nieuwscoronamaatregelen

Besmettingscijfers geven kabinet weinig ruimte: versoepeling wordt niet of nauwelijks overwogen

De hoop van het kabinet dat de coronaregels rond Kerstmis even konden worden versoepeld, wordt in de kiem  gesmoord. Net nu het moment van de beslissing is aangebroken, schieten de besmettingscijfers omhoog. Als er al enig respijt komt, zal dat beperkt blijven tot een kleine verhoging van het aantal toegestane gasten thuis. 

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) zondag bij het Catshuis voor het wekelijkse beraad met de meest betrokken ministers en deskundigen over het coronavirus.Beeld ANP - Phil Nijhuis

Premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid noteerden dinsdag 8 december al weken geleden in hun agenda's: op die dag zouden ze bekend maken hoe het land de kerstdagen kon gaan organiseren. Weliswaar kondigden ze al snel daarna aan dat de huidige 'gedeeltelijke lockdown’ tot zeker half januari zal voortduren – inclusief de sluiting van de horeca  maar intussen stonden ze van binnen en buiten de regeringscoalitie onder druk om dan toch enig perspectief te bieden voor kerst en de jaarwisseling. 

Het kabinet leek lange tijd bereid om met een ‘gedeeltelijke, kleine tussenstap’ desnoods het risico van meer besmettingen te nemen, mits het algehele besmettingsniveau op 8 december ver genoeg gedaald zou zijn. ‘Juist tijdens de donkere dagen hebben we het dit jaar nodig om extra aandacht te hebben voor elkaar’, schetste De Jonge eind vorige maand nog zijn gedachten: ‘Dan helpt het als de kersttafel weer net iets groter is.’

7.134 positieve tests

Sindsdien zit het in dat opzicht permanent tegen. Al enkele weken is de daling in het aantal geregistreerde besmettingen gestagneerd, inmiddels is zelfs alweer enkele dagen sprake van een stijging. Maandag kwamen er 7.134 positieve tests bij. Op zondag waren het er 6.500. Ter vergelijking: vorige week dinsdag werden zo'n 4.000 nieuwe gevallen geregistreerd. Het is mogelijk dat het toenemende aantal afgenomen testen meespeelt, nu ook mensen zonder klachten zich sinds vorige week bij de GGD kunnen melden, maar daarover kon gezondheidsinstituut RIVM maandag nog geen informatie geven.

Belangrijker voor het kabinet is dan ook de situatie in de ziekenhuizen. Maar ook daar is het effect van de maatregelen aan het afnemen. In november daalde het aantal opgenomen patiënten snel, nu nog maar mondjesmaat. En voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, een van de belangrijkste adviseurs van het kabinet, vreest een nieuwe stijging in de komende twee weken, in navolging van de oplopende besmettingscijfers. De aantallen gaan vrijwel zeker stijgen, aldus Kuipers maandag. ‘Versoepelingen zitten er op deze manier niet in, hoezeer iedereen daar ook naar snakt.’

Sombere stemming

Die sombere stemming had ook het kabinet maandag in de greep.  ‘Het is echt zorgelijk’, aldus minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid tegenover de NOS, na afloop van beraad in het kabinet. ‘De cijfers, daar wordt een mens niet vrolijk van.’ De persconferentie van dinsdagavond staat dan ook in het teken van de boodschap om de gezelschappen klein te houden met kerst, zo was maandag te horen rond de ministersploeg.  Ingrijpender voor veel mensen zal de aankondiging zijn dat die regel ook geldt op Oudejaarsavond. 

Kuipers adviseerde het kabinet maandag om voorlopig ‘rustig vast te houden’ aan de huidige beperkingen: de horeca gesloten, de groepsgrootte drastisch beperkt en zoveel mogelijk thuiswerken. Voor verscherpingen ziet hij op dit moment geen noodzaak. Die mening lijkt het kabinet te delen: het onlangs geopperde idee om de middelbare scholen een week langer te sluiten in de kerstvakantie, is volgens ingewijden van de baan omdat het grote gevolgen heeft voor het onderwijs terwijl het te weinig effect zou sorteren in de virusbestrijding. 

Is Kerst wel zo’n groot coronarisico? Dit zegt de wetenschap
Dinsdagavond zal premier Rutte naar verwachting aangeven waar Nederland aan toe is met de Kerst. Maar hoe gevaarlijk is het precies om met de feestdagen allen tezamen te komen, jubelend van vreugde? De voors en tegens op een rij.

Kerstmis laat zich niet beteugelen door een pandemie
Van alle kalenderrituelen is Kerstmis wel het taaiste. Het feest is bestand gebleken tegen oorlogen en dictaturen, dus het zal ook corona wel overleven. Sterker: de kerstbomen worden nu eerder opgetuigd dan ooit tevoren.

Italië accepteert (met frisse tegenzin) uitgeklede coronakerst
De Italiaanse regering kondigde donderdag, op de dodelijkste dag van de pandemie tot nu toe, een nieuw pakket maatregelen voor de feestdagen aan. De Italiaanse regio’s schikken zich met tegenzin in hun lot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden