Cijfers bij het nieuws

Besmettingscijfers dalen langzamer, situatie verslechterd in Caribisch Nederland

De belangrijkste coronacijfers van zondag: Het virus houdt het Caribisch deel van Nederland in zijn ban, de situatie in de ziekenhuizen verslechtert snel. In Europees Nederland daalt het aantal gemelde besmettingen nog wel, maar zijn er ook aanwijzingen dat het virus zich mogelijk sneller verspreidt. In Zuidoost-Europa leeft het coronavirus weer sterk op.

Enige ziekenhuis Aruba alleen open voor noodgevallen, grote druk op zorg in Curaçao

In Caribisch Nederland blijft de situatie vanwege covid-19 verslechteren. Sinds vrijdag is het enige ziekenhuis op Aruba alleen nog open voor noodgevallen. Vanwege de oplopende instroom van covidpatiënten is er een tekort aan personeel, vooral op de intensivecareafdelingen. Dit weekend lagen er 54 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie zeven op de ic. Het ziekenhuis telt 172 bedden. De overheid roept de bevolking op voorzichtig te zijn in het verkeer, om ziekenhuisopnamen door ongelukken te voorkomen. Aruba telt momenteel de meeste gemelde besmettingen naar inwonertal wereldwijd: 850 per 100 duizend inwoners. Veel gevallen zijn volgens het RIVM terug te voeren op bars en restaurants. Ook op Curaçao neemt de druk op de zorg toe, het lokale ziekenhuis uitte deze week zorgen over een gebrek aan zorgprofessionals en ic-capaciteit. De reguliere zorg is inmiddels afgeschaald, de covid-zorg opgeschaald.

Besmettingscijfers dalen in trager tempo

De daling van de Nederlandse besmettingscijfers gaat in een steeds trager tempo. In twee regio’s is er zelfs sprake van een stijging. De afgelopen week zijn dagelijks gemiddeld 2.317 nieuwe besmettingen gemeld, 10 procent minder dan vorige week. Vorige week was de afname op weekbasis 26 procent. Tegelijkertijd stijgt het gemiddelde van het percentage positieve testen over de afgelopen week van 12,6 naar 14,1 procent. Dit hogere percentage van positieve testen kan erop wijzen dat het virus zich momenteel weer sneller verspreidt.

Sterk oplopend aantal meldingen in Zuidoost-Europa, vaccinatiegraad relatief laag

Het aantal gemelde besmettingen in Zuidoost-Europa loopt sinds augustus in hoog tempo op. De toename komt na ruim twee maanden van stabiel lage cijfers de regio. Kosovo zag de gemelde besmettingen de afgelopen week zelfs verviervoudigen: 305 op de 100 duizend inwoners bleken positief, ruim driemaal meer dan in Nederland. De Kosovaarse overheid besloot donderdag de coronamaatregelen aan te scherpen. Horeca en evenementen met minstens 100 bezoekers zijn alleen toegankelijk voor gevaccineerden en negatief getesten. In Noord-Macedonië en Albanië is zijn de besmettingscijfers deze week verdrievoudigd, in Bosnië ruim verdubbeld. In Montenegro werden deze week relatief de meeste inwoners positief getest, vooral in de toeristische badplaatsen. Er liggen momenteel ruim 140 Montenegrijnen in het ziekenhuis, omgerekend naar inwonertal zeven keer meer dan in Nederland. De vaccinatiegraad in de regio is relatief laag, alleen in Servië, Kroatië en Montenegro is zo’n 40 procent van de bevolking volledig gevaccineerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden