Cijfers bij het nieuws

Besmettingscijfers dalen, drukte op ic neemt nog wel toe

Medewerkers op de speciale Covid-ic in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Beeld ANP
Medewerkers op de speciale Covid-ic in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).Beeld ANP

Nieuwe piek ic-bezetting, maar geen grote verdere stijging verwacht

De ziekenhuisbezetting loopt gestaag op, gemiddeld worden bijna 300 patiënten per dag opgenomen vanwege covid-19. In de Nederlandse ziekenhuizen lagen maandagmiddag 2.374 patiënten, iets meer dan de 2.342 van vorige week maandag. Uit de nieuwste RIVM-berekeningen blijkt dat geen grote stijging van de ic-bezetting meer wordt verwacht. Naar schatting piekt de ic-bezetting in april, met de huidige maatregelen, rond de 750 patiënten. Dat is maar net iets meer dan de 746 ic-patiënten die nu zijn opgenomen. De modellen hebben wel een ruime marge, het totaal kan enkele honderden hoger of lager uitvallen. Het aantal klinische patiënten is licht gedaald ten opzichte van vorige week, op de ic is de bezetting in een week tijd met ruim 10 procent gestegen. Gemiddeld zijn de afgelopen week 299 patiënten per dag opgenomen, de week daarvoor 276.

Meeste ic-patiënten jonger dan 70

Zestigers maken het grootste deel van de huidige ic-populatie uit, bijna 40 procent. Daarna volgen zeventigers en vijftigers. Circa 10 procent van de ic-patiënten is jonger dan 50, tachtigers komen bijna nooit op de ic terecht. Dit komt deels door de hoge vaccinatiegraad in deze leeftijdsgroep, maar het aandeel 80-plussers op de ic is al sinds het begin van de crisis relatief laag. De gemiddelde leeftijd van ic-patiënten is met 63,5 bijna 5 jaar lager dan die van patiënten op klinische afdelingen.

Gunstige trend besmettingscijfers, nog niet zichtbaar in Noord-Limburg

Na bijna een maand van oplopende cijfers daalt het aantal gemelde besmettingen. Sinds vorige week maandag zijn gemiddeld 6.902 besmettingen per dag gemeld, 6 procent minder dan de week daarvoor. Vorige week nam het aantal positief geteste Nederlanders nog met 14 procent op weekbasis toe. Met 277 besmettingen per 100 duizend inwoners is het weektotaal nog wel boven de 250, een van de indicatoren voor het versoepelen van maatregelen. De sterftecijfers dalen ook verder. De afgelopen week zijn 154 sterfgevallen gemeld, het laagste weektotaal sinds half oktober. Relatief gunstige cijfers dus, maar in het noorden van Limburg is het beeld anders. De veiligheidsregio Limburg-Noord meldt deze week verreweg de meeste besmettingen (432 per 100 duizend inwoners) en een toename van meer dan 10 procent. Vooral in de gemeenten Roerdalen, Beesel en Venlo testen veel inwoners positief.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden