Cijfers bij het nieuws

Besmettingen in Nederland vallen weer hoger uit, Bhutan passeert Israël met eerste prik

Mensen laten zich testen in de teststraat bij de Keukenhof. Beeld ANP
Mensen laten zich testen in de teststraat bij de Keukenhof.Beeld ANP

Besmettingen zijn al vier dagen op rij boven de 7.000, de tijdelijke daling lijkt weer voorbij

Al vier dagen op rij is het aantal besmettingen ruim boven de 7.000 per dag. Zondag meldde het RIVM zelfs 8.288 besmettingen, het hoogste aantal sinds 2 weken. Het gemiddelde over de afgelopen zeven dagen vertoont dan ook een stijgende lijn, een stijging die mogelijk samenhangt met paasbezoek. Als je de afgelopen week vergelijkt met de voorgaande week, is er nog wel sprake van een lichte daling van 2 procent. Maar de trend van de laatste dagen wijst toch op stabilisatie en mogelijk zelfs een stijging van het aantal gevallen. Het percentage geteste personen dat positief uitpakt, blijft ook stijgen. In een week tijd is het percentage positief gestegen van 8,7 procent naar 9,3 procent, een teken dat het virus zich verder verspreidt. In de ziekenhuizen lagen zondag 788 patiënten op de intensive care.

Bhutan voorbij Israël met eerste prik

Het kleine staatje Bhutan in de Himalaya is inmiddels zelfs Israël gepasseerd als land met het hoogste percentage toegediende eerste prikken. In twee weken tijd heeft Bhutan een razendsnelle vaccinatiecampagne uit de grond gestampt en 61 procent van de bevolking minimaal 1 dosis toegediend. Israël is wel veel verder met de tweede prik. Bhutan telt slechts 760 duizend inwoners, minder dan bijvoorbeeld Amsterdam. Bhutan deelt vooral het vaccin AstraZeneca toe, waarvan ze de voorraad via buurland India hebben gekregen. Ter vergelijking: Nederland heeft ruwweg 12 procent van de bevolking een eerste dosis toegediend.

Ruime levering AstraZeneca-vaccin, ruim 800 duizend personen volledig ingeënt

Ondanks alle problemen is AstraZeneca inmiddels het belangrijkste vaccin in Nederland. In de meest recente week waarover cijfers zijn gepubliceerd, zijn er 430 duizend doses AstraZeneca uitgedeeld, meer dan de 326 duizend van Pfizer en de 145 duizend van Moderna. Vanaf komende week zal ook het vaccin van Janssen toegediend gaan worden. Door haperingen in het registratiesysteem heeft het RIVM geen goed beeld meer hoeveel zestigers er inmiddels een eerste of tweede prik hebben gekregen. Alleen de GGD’s laten aan het RIVM weten hoeveel vaccins aan wie ze hebben toegediend. Maar de huisartsen, die het AstraZeneca-vaccin toedienen, geven hun informatie nog niet door aan het RIVM. Het speciale systeem dat is opgezet om gegevens door te geven, werkt nog onvoldoende. Pas over enkele weken zouden deze gegevens weer beschikbaar moeten zijn. Ruim 800 duizend Nederlanders hebben inmiddels twee prikken gekregen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden