Besmettelijke ziekte bedreigt kalkoensector

Nieuwe uitbraken van de 'zwartekoppenziekte' onder kalkoenen bedreigen volgens de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) het voortbestaan van de gehele kalkoensector....

Van onze verslaggever

Vorige week werd de zwartekoppenziekte - blackhead in jargon - ontdekt op een bedrijf in Limburg. Een bedrijf in Zeeland is verdacht. Besmette kalkoenen krijgen een paars-rode nek en sterven binnen tien dagen. De ziekte is ongevaarlijk voor mensen.

Tot 31 maart mochten kalkoenhouders Nifursol aan het diervoeder toevoegen, een middel tegen de zwartekoppenziekte. Per 1 april is deze toevoeging in de hele Europese Unie verboden omdat de stof kankerverwekkend zou zijn. Andere medicijnen zijn eerder om dezelfde reden in de ban gedaan. Een alternatief is nergens in de EU voorhanden.

De LLTB vreest het ergste voor de kalkoensector, temeer daar in Frankrijk en Duitsland de ziekte massaal de kop opsteekt. De Gezondheidsdienst voor Dieren benadrukt dat de kalkoensector al meer dan een jaar wist dat Nifursol verboden zou worden. Dat er nu geen enkel ander middel is, heeft de sector volgens de Dienst deels aan zichzelf te wijten.

Kamerlid Oplaat wil dat minister Veerman samen met zijn Franse en Duitse collega's in Brussel met spoed de toelatingsprocedure voor een nieuw medicijn start. 'Samen met twee grote lidstaten maken we meer kans.'

De zwartekoppenziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die zich verspreidt via de eieren van een spoelworm. Kippen hebben er geen last van, kalkoenen wel. Die besmetten elkaar weer via de mest. Nederland telt volgens de productschappen Vee, Vlees en Eieren momenteel ruim één miljoen kalkoenen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden