Besluit Teeven niet per se eindstation voor Van der G.

Het besluit van staatssecretaris Fred Teeven om Volkert van der G. verlof te weigeren, hoeft voor de moordenaar van Pim Fortuyn in deze niet het eindstation te zijn. Van der G. kan binnen 7 dagen beroep aantekenen bij de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Die neemt dan doorgaans binnen 2 maanden een nieuw besluit.

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. Beeld anp

Bovendien kan de RSJ een besluit nemen dat voor iedereen bindend is. Dat houdt dus in dat de RSJ zou kunnen oordelen dat Van der G. op verlof mag, zonder verdere beslissing van Teeven.

Het is niet de enige mogelijkheid voor Van der G. om verlof te krijgen. Hij kan ook altijd nog naar een civiele rechter stappen. Ook die mag zich uitlaten over het verlof, maar zal altijd eerst kijken of Van der G. alle andere mogelijkheden al heeft geprobeerd.

Overigens komen alle veroordeelden in het laatste jaar van hun detentie in aanmerking voor verlof. Gevangen in een gesloten gevangenis, zoals Van der G., kunnen algemeen verlof aanvragen. Andere gedetineerden krijgen bijvoorbeeld weekendverlof. De aanvraag van verlof verloopt altijd via de inrichting. Daarvoor worden eerst adviezen opgevraagd. De gevangenisdirecteur moet uiteindelijk een besluit nemen, in gevoelige zaken doet de staatssecretaris dat.

Weer beroepsmogelijkheden
Als de verlofaanvraag wordt afgewezen kan een gevangene daartegen in beroep. Wijst de directeur het verlof af, dan wendt de gedetineerde zich tot de beklagcommissie van de gevangenis. Wijst de staatssecretaris het verlof af en legt iemand zich daar niet bij neer, dan komt de zaak bij de RSJ.

Tegen de uitspraken van de beklagcommissie en de staatssecretaris zijn weer beroepsmogelijkheden. Die vinden altijd plaats bij de RSJ. In het geval van Volkert van der G. oordeelde de RSJ dat Teeven een nieuw besluit moest nemen. Dat deed de staatssecretaris vrijdag, maar betekent dus niet automatisch het eindstation.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden