Besluit over Schiphol valt slecht
Het kabinetsbesluit over Schiphol leidt tot heftig verzet onder bewoners, omliggende gemeenten, de provincie Noord-Holland en de Tweede Kamer. Zij zijn buitengewoon teleurgesteld over het feit dat omwonenden van de luchthaven slecht worden beschermd en dat de milieugrenzen verder dreigen te worden opgerekt....
Nog deze week komen de gemeenten bij elkaar tijdens een spoedvergadering om over ‘dit desastreuze kabinetsbesluit’ te spreken. De provincie Noord-Holland heeft samen met de gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer een verklaring uitgegeven waarin het Schipholbeleid wordt bekritiseerd. Volgens gedeputeerde Hooymayers (VVD) is sprake van een ‘enorme teleurstelling’, omdat wederom de bewoners de dupe zijn.
Het kabinet besloot vrijdag dat de milieugrenzen rond Schiphol op korte termijn worden versoepeld, zodat de luchthaven kan doorgroeien naar ruim 500 duizend vliegbewegingen (starts en landingen) per jaar. De luchthaven mag de wettelijke geluidsnormen op sommige plekken overschrijden, zolang elders het geluid afneemt. ‘Salderen’ noemt het kabinet dit.
De wijde omgeving rond Schiphol, het buitengebied, krijgt geen wettelijke bescherming. In plaats daarvan wil het kabinet met de luchtvaartsector ‘harde afspraken’ maken, bijvoorbeeld over vliegroutes en het gebruik van stille vliegtuigen. De afspraken moeten uitmonden in een ‘convenant’.
De linkse oppositie in de Tweede Kamer is woedend dat de milieugrenzen worden opgerekt. Coalitiepartijen CDA en D66 eisen dat de omwonenden rond de luchthaven beter worden beschermd.
De VVD weigert de geluidsnormen te versoepelen, zolang het convenant niet op tafel ligt. Kamerlid De Krom roept Schiphol op ‘uit de leunstoel’ te komen. ‘Zolang dat niet gebeurt worden er geen grenzen opgerekt.’ Volgens hem is de luchthaven al jaren veel te passief.
Ook de PvdA vindt dat het kabinet eenzijdig aankoerst op groei. CDA-Kamerlid Haverkamp wil de bewoners in het buitengebied met ‘flitspalen’ beschermen. Vliegtuigen die te veel lawaai maken, kunnen dan direct worden beboet. GroenLinks-Kamerlid Duyvendak vindt de versoepeling van de geluidsnormen ‘de doodsteek voor het toch al geringe vertrouwen dat burgers in de Schipholregio hebben in de politiek.’
Burgemeester van Hoogdalem van Haarlemmerliede en Spaarnwoude noemt het kabinetsbesluit ‘ongelooflijk’. ‘Alle inspraakavonden en burgerpanels worden gewoon genegeerd. Dit kabinet heeft maling aan de burgers.’