Besluit over missie Afghanistan begin 2011

DEN HAAG - Het kabinet heeft meer tijd nodig om een besluit te nemen over een nieuwe missie in Afghanistan. Premier Mark Rutte verwacht een voorstel daarover in de eerste helft van januari.

ANP
Een Nederlandse ISAF-eenheid maakt een 'roadmove' van Tarin Kowt naar een basis in Atiq, waarbij de eenheid onderweg kritieke punten moet onderzoeken op bermbommen, zogenaamde IED's (Improvised Explosive Device). © anp Beeld
Een Nederlandse ISAF-eenheid maakt een 'roadmove' van Tarin Kowt naar een basis in Atiq, waarbij de eenheid onderweg kritieke punten moet onderzoeken op bermbommen, zogenaamde IED's (Improvised Explosive Device). © anp

Dat zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het kabinet voor kerst een besluit over een politietrainingsmissie zou nemen. 'We hebben iets meer tijd nodig, omdat we het zorgvuldig willen doen', zei Rutte. Of er tegenslagen zijn, wilde hij niet zeggen.

Wel wees de minister-president er opnieuw op dat er achter de schermen gesprekken over de kwestie gaande zijn met politieke partijen. Dat is nodig, omdat het minderheidskabinet van VVD en CDA in dit geval geen steun van gedoogpartner PVV krijgt. Daarom moeten de coalitiepartijen op een andere manier tot een meerderheid in de Tweede Kamer zien te komen. Formeel hoeft de Tweede Kamer niet met een missie in te stemmen maar het is gebruikelijk dat de regering zoveel mogelijk steun vindt.

Partners

Ook wordt inhoudelijk bekeken hoe een trainingsmissie eruit moet komen te zien. Daarbij gaat het erom waar de trainers aan de slag gaan, onder welke voorwaarden dat gebeurt, hoeveel mensen er gaan en met welke partners kan worden samengewerkt.

'Als je de wereld veilig wilt hebben, moet je ook als Nederland je verantwoordelijkheid nemen in dit soort hele moeilijke gebieden', zei Rutte. 'Ik vind het zeer verdedigbaar om zo'n trainingsmissie uit te zenden, omdat ik denk dat het een gebied is dat stabiel kan worden. Maar dan moet je er echt voor zorgen dat de lokale bevolking goed is opgeleid, in dit geval de politie. Het is temeer van belang, ook in ons nationaal belang, omdat een stabiel Afghanistan betekent dat de hele regio stabiel is', aldus de premier.

Uruzgan

Een verkenningsteam van agenten, militairen en diplomaten heeft in Afghanistan de mogelijkheden voor een nieuwe missie onderzocht. De verkenners hebben niet in Uruzgan gekeken. Nederland had tot augustus de militaire leiding in die provincie.

In februari viel het vorige kabinet over een verlenging van de missie in Uruzgan. Het CDA wilde er in afgeslankte vorm doorgaan, maar de toenmalige coalitiepartner PvdA en de fractie van coalitiegenoot ChristenUnie wilden dat niet. De PvdA verliet daarop het kabinet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden