Besluit over lozing in zee leidt tot oproer in Qidong

Duizenden studenten en vissers hebben afgelopen weekeinde het gemeentehuis bestormd van Qidong, een stad van 100 duizend inwoners nabij Shanghai. De betogers zijn furieus over de geplande bouw van een afvoerpijp in zee ten behoeve van een papierfabriek.

VAN ONZE CORRESPONDENT HANS MOLEMAN

SHANGHAI - De Chinese overheid is gewend economische projecten door te drukken en protesten te smoren, maar een mondiger bevolking laat tegenwoordig minder over zich heen walsen. Van een gecoördineerde milieubeweging is in China nog nauwelijks sprake. Het betreft vooral lokale acties die doorgaans pas resultaat boeken als de partijbestuurders - die vooral in de provincie gewoon zijn zeer autoritair te opereren - door taai verzet vanuit de bevolking voor het blok worden gezet.

In Qidong wilde partijsecretaris Sun Jianhua een afvalpijp voor een grote Japanse papierfabriek doordrukken. Via die pijp zou de fabriek 150 duizend ton afvalwater in de zee dumpen, vlak bij de visserijhavens. Volgens bewoners worden de protesten daarom gesteund door een groot visserijbedrijf. De duizenden demonstranten waren zowel studenten van een lokale universiteit als vissers. Vooral de laatsten schrokken er niet voor terug vechtpartijen met de oproerpolitie aan te gaan.

Bij de rellen werden zeker honderd mensen opgepakt. Onbevestigde berichten maakten melding van drie doden. De gemeente weigerde zondag een reactie te geven. Partijsecretaris Sun Jianhua stond zaterdag letterlijk met zijn rug tegen de muur. Hij was zijn overhemd kwijt, uitgerukt door boze betogers die hem wilden dwingen een protestshirt aan te trekken. Zover kwam het niet: de oproerpolitie wist hem te ontzetten. Het leek een scène uit Mao's culturele revolutie: een hoge functionaris, uit zijn kantoor gesleept, doodsbang gemaakt en te kijk gezet.

De schade voor Sun is groter dan een gescheurd hemd: hij werd zondag geschorst omdat zijn gezag teveel had geleden. Voordat de politie kon ingrijpen, haalden demonstranten zijn kantoor overhoop. Wat zij daar aantroffen bevestigde alle vooroordelen over corruptie en decadentie in de gelederen van de Communistische Partij van China.

'Ze vonden condooms, flessen dure drank en enveloppen met smeergeld', meldt een inwoonster van Qidong. In een van de auto's van de partijleiding die door de menigte op de kop werd gezet, zou ook nog een gebruikt condoom zijn gevonden - de foto daarvan deed meteen de ronde op China's sociale media, hoezeer de censuur ook probeerde de beelden tegen te houden.

Zondag was het rustig in Qidong. Maar het was een ongemakkelijke rust: duizenden agenten en soldaten van de oproertroepen die waren opgetrommeld uit naburige steden hielden de wacht rond het stadhuis. Hier en daar lagen nog documenten op straat die door de demonstranten naar buiten waren gegooid.

Uitbarstingen van volkswoede komen nu met regelmaat voor in China. Begin juli nog in de provincie Sichuan, waar een grote kopersmelterij gebouwd zou worden. Uit vrees voor de vervuiling trokken duizenden omwonenden de straat op. Ze sloegen het stadhuis kort en klein. Het koperproject werd afgeblazen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden