Besluit Nederlanderschap Hirsi Ali vandaag verwacht

De top van het kabinet is maandag tot laat in de avond bijeen geweest om te beslissen over het Nederlanderschap van Ayaan Hirsi Ali....

Van onze verslaggevers

Minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken staat onder grote druk van de Tweede Kamer en haar collega-ministers om Hirsi Ali haar Nederlanderschap te laten behouden. Vorige maand kwam Verdonk zwaar onder vuur te liggen, nadat ze bekend had gemaakt dat Hirsi Ali ten onrechte een Nederlands paspoort had gekregen omdat zij bij haar naturalisatie een valse naam en geboortedatum heeft gebruikt.

Hoewel Verdonk na alle ophef publiekelijk heeft beloofd dat Hirsi Ali ‘uiteindelijk Nederlander zal zijn’, vinden haar VVD-collega’s en de Kamerfractie dat het besluit te lang duurt. De Kamer wacht al drie weken. Direct betrokkenen benadrukken dat het een ingewikkelde juridische zaak is. Ook wil Verdonk voorkomen dat andere asielzoekers die bij hun naturalisatie soortgelijke problemen hebben gehad, straks aanspraak zullen maken op dezelfde regeling die nu voor Hirsi Ali wordt bedacht.

Tevens moet duidelijk worden wat de VVD-top in 2003 wist van haar leugens toen ze toetrad tot de Kamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden