Besloten feestje

Als je op een en dezelfde plek zowel Annemarie Oster als Jeroen Krabbé tegenkomt, weet je dat er iets te vieren of te treuren valt. Een première, een vernissage, een begrafenis dan wel de verjaardag van een beroemde collega.


Dat laatste was vorige week aan de hand: Ellen Vogel vierde haar 90ste verjaardag met een besloten receptie in de foyer van het DelaMar Theater in Amsterdam.


Hoewel 'besloten' in dit geval een rekbaar begrip was. De leiding van het sympathieke en vooral publieksvriendelijke theater van Joop van den Ende en zijn Foundation was zo attent geweest buiten op de videowalls allerlei foto's en affiches van de 90-jarige actrice te projecteren. In de etalage van het theater was bovendien een eendaagse fototentoonstelling over haar werk ingericht. Van den Ende zelf hield een gloedvolle speech, waar de actrice van moest blozen. Horen kan zij nog als de beste, zien stukken minder. Bij haar man Jimmy is het andersom. Samen beschikken ze nog over alle zintuigen; soms is het mooi om oud te worden.


De actrice zelf speelde onlangs nog de rol van de oude Juliana in de tv-serie Beatrix, Oranje onder vuur waarin in een bijeengeraapt scenario zoveel middelmatig geacteerd ongeloofwaardigs gebeurt, dat het snakken was naar die enkele scènes waarin zij te zien was (en naar de jonge, en oude Claus).


Als cadeautje had ik op vergeeld krantenpapier een oud interview met Ellen (nooit Mevrouw Vogel zeggen, want: 'zeg maar Ellen!') meegenomen. Datum: 5 april 1989, toen de actrice na een periode van vergetelheid door een prachtige rol in Ibsens Spoken weer helemaal terug was in het theater. 'Er zijn twee manieren om toneel te spelen: goed of slecht, en niet ouderwets of modern', zei de actrice destijds, en dat heeft deze toen nog piepjonge verslaggever goed in zijn oren geknoopt.


Vanwege het besloten karakter waren er verder geen journalisten aanwezig op het verjaardagspartijtje, waar vakgenoten als Hans Kesting (50) en Roos Ouwehand (43) zo ongeveer de jongsten waren. Behalve dan Cornald Maas (AVRO's Opium), maar die is dan ook bezig met een special over Ellen Vogel. In de serie tv-portretten (eerder al over onder anderen Willem Nijholt, Liesbeth List en Piet Römer) komt binnenkort ook deze Grande Dame aan het woord.


Annemarie Oster zwierde kushandjes gevend ruim voor sluitingstijd elegant het theater uit. Jeroen Krabbé bleef tot het bitterzoete eind, en vertrouwde de intussen flink door de wol geverfde verslaggever toe dat hij binnenkort weer toneel gaat spelen. Gelukkig maar, want in de tweede serie van In therapie bleek weer eens dat hij een voortreffelijk acteur is. Het scheelde ook een hoop tijd, omdat al die andere sessies vol getroebleerde zieltjes gevoeglijk konden worden overgeslagen.


Hoe en wat en waar - dat wilde hij helaas niet zeggen. Maar hij komt er aan, de rentree van Krabbé! We zullen erbij zijn, straks op de première in het DelaMar: Ellen op rij één, uw verslaggever op rij zeven en Annemarie daar ergens tussenin.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden