Beslissing over toekomst rechtbanken uitgesteld

De beslissing over de toekomst van de rechtbanken komt niet dinsdag, zoals aangekondigd, maar pas op 28 september. Dat meldt de Raad voor de rechtspraak. Reden voor het uitstel is de grote onrust die is ontstaan na de aankondiging van de plannen, die inhouden dat in Alkmaar, Almelo, Assen, Dordrecht, Lelystad, Maastricht en Zutphen alleen nog eenvoudigere zaken worden behandeld.

De rechtbank in Maastricht.Beeld anp

Maandag uitte de vakvereniging voor rechters en officieren van justitie NVVR nog kritiek op de gang van zaken. Volgens de NVVR loopt de Raad voor de Rechtspraak te hard van stapel met de bezuinigingsplannen voor de rechtspraak. 'Het meerjarenplan is vorige week maandag gepresenteerd en slechts een week later willen de Raad voor de Rechtspraak en de presidenten het plan definitief vaststellen', aldus de NVVR.

De NVVR vindt dat de besluitvorming niet zorgvuldig verloopt en ze eist uitstel van het besluit en tijd voor een fatsoenlijke consultatieronde.

Protest

Afgelopen vrijdag werd tegen de plannen geprotesteerd in Alkmaar en gisteren in Maastricht. Burgemeesters van de betreffende plaatsen hebben ook al te kennen gegeven dat ze de reorganisatie een slecht plan vinden.

De NVVR vindt het verkeerd om vooruit te lopen op de evaluatie van de vorige grote operatie, waarin twee jaar geleden negentien rechtbanken zijn samengevoegd tot tien. Deze operatie, waarbij 110 miljoen euro werd bezuinigd, leidde tot een klachtenregen. Zo klaagden rechters dat ze dossiers vaak zo laat krijgen aangeleverd dat ze niet voldoende tijd hebben zaken goed voor te bereiden. Die samenvoeging zou geëvalueerd worden in 2018.

'De zorgen over de toegankelijkheid van de rechter en de kritiek die is geuit op het proces, hebben ons ervan overtuigd dat we meer tijd moeten nemen voor interne en externe consultatie', meldt Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak dinsdag.

De gemeente Maastricht reageert verheugd op het bericht over het uitstel en pleit ervoor dat de extra tijd gebruikt wordt om alle inhoudelijke en financiële argumenten te delen. Burgemeester Annemarie Penn zegt te hopen dat op die manier 'niet alleen een beter plan maar ook een voldragen plan' zal ontstaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden