Beslissing in damtitelstrijd wordt uitgesteld tot laatste ronde

Alleen Auke Scholma en Gérard Jansen hebben nog kans om de nationale damtitel 1995 binnen te halen. Beiden kwamen niet verder dan remise tegen respectievelijk Geert van Aalten en Hein Meijer die geen strobreed toegaven....

Van onze dammedewerker

AMSTERDAM

Regerend kampioen Hans Jansen speelde nog de spannendste partij. Hij behandelde de gesloten klassieke partij tegen alle conventies in op geheel eigen wijze. Hij liet de stand tegen de 19-jarige Kees Thijssen volledig vastlopen. Maar het was de jonge witspeler die de stelling open moest breken. Nadat over en weer werd geofferd en teruggeofferd, kwam zwart in het voordeel. Het was onvoldoende voor winst zodat de achterstand van Jansen op koploper Scholma opliep tot een onoverbrugbare drie punten.

De twee lijstaanvoerders kregen geen kansen. Geert van Aalten, clubgenoot van Gérard Jansen, liet de produktieve Scholma, met zes winstpartijen, niet tot voordelig klassiek spel komen. Hij zocht bijtijds de rand op om op een gunstig moment door te kunnen breken. Hoewel in het vroege middenspel de grootste spanningen snel waren verdwenen, kwam Gérard Jansen tegen Hein Meijer toch tot voordeel. De Amsterdammer wist de zware omsingeling ditmaal nauwkeurig het hoofd te bieden.

In de slotronde speelt Scholma tegen Hendrik van der Zee, terwijl Gérard Jansen aantreedt tegen Johan Krajenbrink. De twee tegenstanders van naam zijn gevaarlijk, maar missen in dit toernooi de vorm die nodig is voor een hoge eindklassering.

Arjan van Leeuwen won van Bert Zwart. De debutant blijkt bij vlagen nog te zwak voor de finale. Van Leeuwen (26) doet al voor de zesde keer mee en dwong onverbiddelijk een doorbraak af op wit's lange vleugel. Deze was eerst onhandig opgesteld en na de noodzakelijke ontwikkeling slecht verdedigd. Tegenstander Zwart toonde goede manieren door op de 37e zet tijdig op te geven. Rob Clerc en Wieger Wesselink hadden vanwege de teleurstellende resultaten geen zin meer in dammen en ruilden hun schijven naar een puntendeling.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden