Beslan

Hij was zaterdagavond heel even in een beeldverslag te zien toen hij gewonden bezocht in het ziekenhuis van Beslan. Maar verder was Vladimir Poetin dit weekend voor de tv-kijkers de grote afwezige in het drama in OssetiWe kwamen er via de Nederlandse media ook niet goed achter wat de reden...

Netwerk had zondag alweer gewoon Geert Wilders.

De inval in de school zette natuurlijk wel de toon van dit tvweekend. Wat zich vrijdagochtend bij CNN nog even liet aanzien als een triomf voor het Russische leger, veranderde in het bestek van minuten in een tragedie toen ITV-verslaggever Julian Manyon een rechtstreekse telefoonlijn in de uitzending kreeg en vertelde dat zijn cameraman Sasja ten minste honderd lijken in de gymzaal van de belegerde school had gezien. De tegelijkertijd vertoonde, en tamelijk hoopvolle, CNN-beelden van het Jeroen Bosch-achtige pandemonium kregen op slag een andere lading.

Alle andere opzienbarende tvprogramma's van dit weekend kwamen automatisch in de schaduw ervan te staan. Jammer wel voor de makers, want ook de niet-Russische onderwerpen van bijvoorbeeld NOVA verdienden zaterdagavond veel kijkers. De actualiteitenrubriek had een reconstructie gemaakt van de desastreus verlopen wandeltocht van een groepje Nederlanders in mei van dit jaar in de Spaanse Sierra Nevada, die door onkunde van de gids en door pech uiteindelijk drie doden opleverde.

Een team van NOVA was met een van de deelneemsters aan die reis teruggegaan naar het berggebied, waar we tot in detail te horen kregen hoe de bevriezingsdood zich daar voor twee leden van het gezelschap voltrok, zonder dat de anderen konden of wilden ingrijpen. En hoe je zoiets als overlevende en bergfanaat vervolgens 'een plek leert geven'. En denk niet dat het alleen in Ossetien nachtmerrie is als je op zoek moet naar een omgekomen familielid: de kinderen van de 79-jarige wandelaarster Jos de Vilder zagen daags erna in een reportage van Hart van Nederland dat het hun moeder was die daar dood in de Sierra Nevada lag.

Ook in dit rampzalige weekend overleden: Bram Vermeulen. Freek de Jonge droeg gisteren zijn eerste deel van De Vergrijzing bij de VPRO op aan zijn voormalige Neerlands Hoop-collega: 'Voor Bram, die mij wakker kuste.' Waarna ook Freek overging tot de orde van de dag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden