Beslag op collectie Gurlitt gestaakt
AMSTERDAM - Justitie in Duitsland heeft woensdag de inbeslagname van de kunstcollectie van de 81-jarige Cornelius Gurlitt, zoon van een kunsthandelaar die veel zaken deed met nazi's, opgeheven. Hij blijft wel verdachte van belastingontduiking.
De opheffing betekent niet dat Gurlitt zijn 1.280 kunstwerken terugkrijgt. Eerder deze week sloten zijn advocaten een overeenkomst met de Duitse overheid en de regering van Beieren. De collectie wordt nog een jaar opgeslagen op een geheime locatie. Daar zullen de werken verder door experts worden onderzocht om te bezien of er roofkunst bij zit (werken die bij Joodse eigenaren zijn gestolen of waarvoor te weinig is betaald) en 'entartete' kunst (werken die door de nazi's bij Duitse musea in beslag zijn genomen omdat ze verderfelijk zouden zijn).
Dit onderzoek wordt gefinancierd door de regeringen van Beieren en Duitsland. Gurlitt krijgt toegang tot de plek waar zijn collectie is opgeslagen. Hij mag ook een expert aanwijzen die deel gaat uitmaken van de onderzoeksgroep.
Kunst zonder discutabele herkomst gaat direct terug naar Gurlitt. Werken die wel 'fout' zijn, worden gerestitueerd indien rechtmatige eigenaren kunnen worden gevonden. Als binnen een jaar nog geen herkomstonderzoek is verricht naar stukken, dan moeten die ook terug naar Gurlitt.
De overeenkomst geldt niet voor de collectie van Gurlitt die in zijn oude huis in het Oostenrijkse Salzburg lag. Deze is mogelijk nog meer waard dan die in München.
De advocaat Christoph Edel, die de belangen behartigt van de van een hartoperatie herstellende Gurlitt, stelt dat de Oostenrijkse kunstliefhebber een 'voorbeeldige morele verantwoordelijkheid' heeft getoond door met deze overeenkomst in te stemmen.
undefined