Beslag op alle financiële middelen en roerende goederen Moszkowicz

Het Openbaar Ministerie heeft beslag gelegd op alle financiële middelen en roerende goederen van voormalig advocaat Bram Moszkowicz. Reden is de claim van diens voormalig cliënt Donald G., die zegt dat hij Moszkowicz 35 duizend euro heeft geleend. Omdat tegen G. een ontnemingsprocedure loopt, heeft het Openbaar Ministerie die claim overgenomen.

Gevallen advocaat Moszkowicz zou een schuld hebben bij oud-cliënt Donald G. van 35.000 euro. Het OM neemt die claim over.Beeld anp

Dat blijkt uit de beslagdocumenten die in handen zijn van de Volkskrant. G. werd deze zomer veroordeeld tot 30 maanden celstraf wegens afpersing in de onderwereld. Zijn 'wederrechtelijk verkregen voordeel' moet hij aan de staat terugbetalen. Het Openbaar Ministerie legde vervolgens beslag op de goederen van de veroordeelde.

G.'s strafadvocaat Nico Meijering, 'had deze stap van het OM zien aankomen'. Hij zegt de overgenomen claim te kunnen betrekken in de schikkingsonderhandelingen tussen het OM en zijn cliënt.

Moszkowicz ontkent dat zijn voormalige cliënt hem geld heeft geleend, maar een rechter stelde G. vorige maand in het gelijk, nadat G. Moszkowicz had gedaagd tot terugbetaling van de lening.

Crimineel milieu

Donald G., een bekende in het criminele milieu, beweert in een zaterdag gepubliceerd interview met NRC Handelsblad dat Moszkowicz niet alleen forse leningen in contanten van hem heeft aangenomen, maar ook om andere gunsten had gevraagd.

Zo zou de voormalige advocaat hem hebben verzocht om journalist Jort Kelder 'een pak rammel' te geven. Moszkowicz had in 2007 een conflict met Kelder, die de jurist 'een maffiamaatje' noemde en hem beschuldigde van het aannemen van koffers vol zwart geld.

G. zou dat 'pak rammel' hebben geweigerd. Wel zou G. op verzoek van Moszkowicz hebben bemiddeld in een conflict tussen de advocaat en diens cliënt Stanley Hillis, een in 2011 geliquideerd kopstuk uit de onderwereld. Volgens NRC Handelsblad bevestigen twee anonieme vrienden van G. dit verhaal.

Journalist Jort Kelder had 'een pak rammel' moeten krijgen van G. in opdracht van Moszkovicz, die door Kelder was beledigd.Beeld ANP Kippa

Veiling

Bram Moszkowicz wist afgelopen week een veiling van zijn goederen ternauwernood te voorkomen nadat hij een schikking had getroffen met zijn voormalige raadsman Gabriël Meijers, die geld tegoed had vanwege verleende juridische bijstand in de tuchtzaak tegen Moszkowicz.

De zanger Gordon zegt het verschuldigde bedrag voor Moszkowicz te hebben voorgeschoten. Ook bij de Belastingdienst heeft de voormalige advocaat een schuld, van ruim drie ton.

Moszkowicz werd vorig jaar uit zijn functie ontheven omdat hij volgens het Hof van Discipline 'zijn eigen belangen boven die van zijn cliënten stelt en stelselmatig de beroepsregels overtreedt'.

De voormalige strafpleiter, bekend van roemruchte strafzaken met bekende criminelen en van zijn tv-optredens in het tv-programma RTL Boulevard, nam structureel contante betalingen van cliënten aan zonder dit te melden bij de toezichthoudende deken, zoals de beroepsregels voorschrijven. Ongeveer eenderde van zijn strafzaken werd in contanten betaald. Moszkowicz is een nieuw bedrijf begonnen, Chatan, dat zich onder meer bezighoudt met publicaties en het geven van lezingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden