Beschuldigingen tegen Clinton 'geloofwaardig' en 'ernstig'

De president ontkent en is onthutst. Maar de beschuldigingen van Kathleen Willey hebben de problemen van Clinton ongetwijfeld verergerd. Ze zijn dit keer geuit door een vrouw 'die helemaal niets te winnen heeft'....

OSCAR GARSCHAGEN

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

In alle toonaarden ontkent president Clinton dat hij in het najaar van 1993 in zijn kantoor in het Witte Huis, het Oval Office, de 51-jarige Democratische vrijwilligster Kathleen Willey op ongewenste wijze seksueel heeft benaderd. De president zegt zich de ontmoeting met Willey zich nog heel goed te kunnen herinneren. 'Er is helemaal niets gebeurd dat ongepast genoemd kan worden', aldus de president.

Volgens de president was Willey destijds diep bedroefd na de dood van haar man naar hem toegekomen met het verzoek om een baan op het Witte Huis of bij de Democratische Partij. Zij verkeerde na het overlijden van haar man in grote financiële moeilijkheden en hoopte dat Clinton, voor wie zij in de campagne van 1992 had gewerkt, haar zou kunnen helpen. De president zegt haar alleen maar getroost te hebben, zijn arm om haar schouders te hebben gelegd en haar een zoen op het voorhoofd te hebben gegeven. Willey daarentegen vertelde in de populairste actualiteitenrubriek van de VS, 60 Minutes van CBS, dat zij was gezoend en betast. 'Ik weet niet waar zij dat vandaan haalt. Ik ben er zeer onthutst over', zei de president.

Maar de zacht pratende, kwetsbaar ogende en duidelijk geëmotioneerde Kathleen Willey heeft de publicitaire en juridische problemen van Clinton zonder enige twijfel verergerd. Alle vrouwen die in de vermeende schandalen een rol spelen, hebben tot nu toe gezwegen, ook Monica Lewinsky.

Het is alweer vier jaar geleden dat Paula Jones zich door de media liet ondervragen. Door het tv-optreden heeft het seksschandaal opeens een andere emotionele waarde gekregen.

Nog nadeliger voor Clinton is het feit dat Willey een Democratische activiste is. Het verweer van Hillary Clinton dat haar man het slachtoffer is van een rechtse samenzwering, is niet van toepassing op Willey.

Vooraanstaande feministen, die tot nu toe hebben gezwegen, zeiden maandag het verhaal van Willey 'zeer geloofwaardig' te vinden. Patricia Ireland, voorzitster van de National Organisation of Women (NOW), zei dat Clintons gedrag grenst aan seksuele aanranding. 'Dit is een hele ernstige beschuldiging van Kathleen Willey. Dit gaat veel verder dan een vriendschappelijke streling', zei Ireland. Het is voor het eerst dat feministen een van de vrouwen steunen die Clinton van allerlei misdragingen betichten. Overigens blijkt uit opiniepeilingen dat Clinton nog onveranderd goed scoort onder vrouwelijke kiezers.

Volgens Ireland is Willey eigenlijk tegen haar zin een getuige in de affaires. 'Dit is een vrouw die helemaal niets te winnen heeft', vindt de voorzitter van de invloedrijke NOW. Maar Ann Lewis, een van Clintons felste verdedigsters, zei helemaal niets te geloven van Willey's verhaal. 'Als het waar is dat zij zo geschokt was door Clintons gedrag, waarom kwam zij in 1996 naar mij toe met het verzoek opgenomen te worden in het campagneteam van de president of in diens staf op het Witte Huis. Ik kan dat niet rijmen met haar boosheid', aldus Lewis, een spindoctor die in het Witte Huis niets anders doet dan de president verdedigen in actualiteitenrubrieken op de tv.

Willey is verhoord door openbaar aanklager Ken Starr en door de advocaten van Paula Jones. De uitgetypte versies van deze verhoren en die van president Clinton werden zaterdag en maandag integraal afgedrukt door de The New York Times en andere grote kranten. Assistenten van Starr en de advocaten van Jones ondervroegen de president in januari zeer gedetailleerd over zijn relaties met een aantal vrouwen. Zelfs uit de emotieloze letterlijke teksten blijkt de opgelatenheid waarmee Clinton de vragen beantwoordde over het betasten van borsten, het laten betasten van zijn geslachtsdelen, de verzoeken om orale sex en andere details. Ook de juristen moeten zich ongemakkelijk hebben gevoeld, want het is uniek in de Amerikaanse geschiedenis dat een zittende president zich moet laten ondervragen over zijn echte of vermeende seksleven. Bij kranten in het zuiden en middenwesten zijn van christelijke lezers protesten binnengekomen tegen de publicatie van deze transscripties, die door sommige lezers worden beschouwd als onversneden pornografie. Ook tv-stations ontvangen talrijke verzoeken van ouders en kerkleiders om hun berichtgeving over de president van de Verenigde Staten te kuisen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden