Beschuldigd Kamerlid eist opheldering Van Miltenburg

De affaire rond de totaal mislukte benoeming van een Nationale Ombudsman krijgt alsnog een nieuw hoofdstuk. Het Tweede Kamerlid Linda Voortman (GroenLinks) die verdacht werd van het lekken van de namen van de kandidaten, wil opheldering over de rol die Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg en het bestuur van de Kamer hebben gespeeld in de affaire.

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Beeld ANP

In mei 2014 werd oud-ANWB-directeur Guido van Woerkom voorgedragen als Nationale Ombudsman. Na ophef over zijn vertrekpremie en zijn generaliserende opmerkingen over Marokkaanse taxichauffeurs zag hij af van de functie. Via de NOS werden de namen bekend van twee andere kandidaten die vergeefs op de post hadden gesolliciteerd.

Voortman werd ervan verdacht dat zij die had gelekt. GroenLinks-leider Bram van Ojik schorste Voortman omdat zij vertrouwelijke informatie tegen de regels in had gedeeld met collega's in haar fractie. Ook kwam er een onderzoek door de rijksrecherche, maar die constateerde in december dat Voortman onterecht is aangemerkt als verdachte. Uit het onderzoek is niet vast komen te staan wie de anonieme e-mail aan de media heeft gestuurd. Dat Voortman vertrouwelijke informatie heeft besproken met Kamerleden, is volgens het OM niet strafbaar.

Bijzonder verbolgen

In een brief aan het Presidium, die Nieuwsuur maandag onthulde, toont Voortman zich bijzonder verbolgen. Volgens haar was van het begin af aan duidelijk dat zij niet het lek kon zijn. Toch deed Kamervoorzitter Van Miltenburg aangifte tegen haar vanwege het schenden van de vertrouwelijkheid. Bovendien verschenen er in De Telegraaf letterlijke passages uit een gesprek dat Voortman met Van Miltenburg had gevoerd.

'Mijn integriteit is in twijfel getrokken', schrijft het Kamerlid nu. 'Het lijkt erop dat mensen mij doelbewust schade hebben willen berokkenen. Dat er mensen in de Kamer rondlopen die informatie uit een vertrouwelijk gesprek verdraaien en doorgeven aan De Telegraaf met als enig doel om mij en mijn fractie te beschadigen, heeft mij gechoqueerd.'

Morgen heeft Voortman een afspraak met Van Miltenburg om opnieuw over de kwestie te praten. Ze wil dat het Presidium haar de notulen geeft van vergaderingen over de kwestie. 'Het naadje van de kous zal waarschijnlijk nooit helemaal achterhaald kunnen worden. Maar het moet wel mogelijk zijn om te achterhalen wat er wanneer nou precies door wie besloten is.'

Sinds 1 april is Reinier van Zutphen de nieuwe Ombudsman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.