Beschuitbollen voor dreuzels

Crumpets! Hoe durven die Amerikanen daar English muffins van te maken? Iedereen weet toch dat een muffin iets heel anders is dan een crumpet?...

Pay-Uun Hiu

Je zou er misschien niet zo snel aan denken, maar een kleine studie op internet van het eten op Zweinstein Hogeschool voor Hekserij en Hocus- Pocus - de beroemde toverschool van Harry Potter - brengt je al gauw op structurele verschillen tussen de Engelse en de Amerikaanse versie.

Eten is belangrijk in de werelden van Britse schrijvers. De hobbits van Tolkien kunnen heel genoeglijk ontbijten op een slagveld waar een complete legereenheid orcs de pan in is gehakt. Winnie the Pooh is altijd in for a little something en in de gastronomische verzinsels van Roald Dahl (later verwerkt in de Griezelkookboeken) heeft Harry Potter-auteur J.K.Rowling genoeg inspiratie op kunnen doen voor haar eigen tovenaarsbanketten.

In tegenstelling tot zuinige kostschooljuffen die hun leerlingen het liefst tot op het bot uithongeren (zulke verhalen zijn er ook), staat Zweinstein bekend om zijn uitbundige en copieuze feestmaaltijden.

Het zal waarschijnlijk een kwestie van tijd zijn, voor er een luxe geïllustreerde versie voor dreuzels verschijnt van Betoverende Baksels met recepten voor chocoladekikkers, pompoenpasteitjes, Yorkshire puddings en speciale Zweinstein trifle.

Afhankelijk van de Engelse of Amerikaanse origine zullen daar dan muffins of crumpets in voorkomen.

'Het is waar dat English muffins en crumpets verwant zijn, valt te lezen in het stukje dat op www.worldwidewords.org hieraan is gewijd, 'maar geen van beide mag verward worden met de Amerikaanse muffin.' De laatste is namelijk een zoet cakeje, terwijl een crumpet een beschuitbol is.

Harry krijgt ze in deel drie van Cornelius Droebel, als hij net tante Margot heeft opgeblazen en per Collectebus bij café de Lekke Ketel is afgeleverd. 'O dat! Voor zoiets onbenulligs krijg je heus geen straf hoor!', zei Droebel, ongeduldig met zijn beschuitbol zwaaiend. 'Gewoon een ongelukje! Als we iedereen die wel eens een tante opblaast naar Azkaban moesten sturen...'

Wij kennen beschuitbollen als uitgedroogde witte platte schijven, maar zelfgemaakt zijn ze glanzend goudbruin en ontzettend lekker. Bak ze vóór u aan het zojuist verschenen deel zes begint.

Los de gist op in het water. Verwarm de melk tot net voor het kookpunt. Voeg suiker, zout en boter aan de melk toe en roer to t alles is opgelost. Doe er dan ei en gist bij en voeg de bloem al roerende toe tot er een stevig glad beslag ontstaat. Laat het beslag een half uur rijzen op een warme plek, roer weer goed door en laat nogmaals rijzen.

Doe het beslag in een ingevette muffinvorm en laat het 20minuten garen in een voorverwarmde (165graden Celsius) oven. Haal de beschuitbollen uit de vorm, laat ze afkoelen, snijd ze open en rooster ze op de broodrooster. Besmeer ze met boter en jam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden