Beschuit met muisjes ter ere van Van Gogh

Met beschuit met blauwe muisjes in de cafés van Zundert, zijn geboorteplaats, is zondag de honderdvijftigste geboortedag gevierd van de schilder Vincent van Gogh....

Willem van Gogh, achterkleinkind van Vincents geliefde broer Theo, heeft het er druk mee. Donderdag al opende de voorzitter van de Stichting Van Gogh in Nieuw-Amsterdam (Drenthe) het 'Van Gogh Huis' waarin de schilder maar liefst twee hele maanden van zijn leven heeft gewoond, en zondag kon hij niet in Zundert zijn omdat hij de woning van Gachet inwijdde.

In Auvers-sur-Oise was de herberg waar Van Gogh zijn laatste maanden doorbracht, de Auberge Ravoux, al sinds 1993 open voor het publiek. Dus werd het hoogtepunt van het Van Goghjaar in Frankrijk de opening van het huis zijn dokter. Met de arts Gachet, een groot liefhebber van schilderkunst, raakte Vincent in de laatste maanden van zijn leven bevriend. Een portret dat Van Gogh van Gachet schilderde, bracht in 1990 omgerekend 72,4 miljoen euro op, een recordbedrag. Gachets huis werd een paar jaar geleden door het departement Val-d'Oise gekocht, en zorgvuldig gerestaureerd, om er weer het sombere huis 'vol oude troep' van te maken dat Vincent ooit beschreef.

In Nederland was het evenmin eenvoudig nóg een nieuw licht op de kunstenaar te werpen, nóg een nieuwe, veelbetekenende plek in zijn leven te vinden. Van Gogh is wel veertig keer verhuisd; het huis in Drenthe, dat donderdag officieel geopend werd, is het enige dat in Nederland te bezichtigen is. In de winter van 1883 verbleef Van Gogh er twee maanden op een zolderkamer, nadat hij Den Haag was ontvlucht wegens een stukgelopen relatie. 'Drenthe kan trots zijn', zei de burgemeester van Emmen, C. Bijl, bij de opening van het Van Gogh Huis. 'Vincent heeft hier besloten om kunstenaar te zijn. Was het niet bewust, dan onbewust. We claimen hem gewoon.'

Ook Zundert claimt de schilder, die zodra hij kon, zijn geboorteplaats ontvluchtte. Gisteren werden alle Brabantse evenementen in het kader van het Van Gogh jaar gepresenteerd. Commissaris van de Koningin F. Houben doopte de speciale Van-Goghluchtballon in de vorm van het hoofd van de schilder zoals afgebeeld op diens Zelfportret met vilten hoed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden