Bescherming kind staat voorop

Als een ding duidelijk wordt uit alle publiciteit rond het Apeldoornse jongetje dat door zijn moeder om het leven is gebracht, dan is het wel dat de samenleving van hulpverlenende organisaties vraagt om kinderen beter te beschermen....

Gert van HartenVelpBureau Jeugdzorg GelderlandDaan WesterinkUtrechtBart Lankester en Hippolytushoef

Dat zal betekenen dat het moment dat hulpverleners constateren dat het risico te groot is om een kind bij de ouders te laten, aanzienlijk naar voren verschuift. Als we geen risico’s willen lopen met betrekking tot de veiligheid van kinderen thuis, dan zullen we hele straten moeten gaan leeghalen. Daarbij past het volgende boodschappenlijstje, te bezorgen bij het volgende kabinet: verdubbeling van het aantal gezinsvoogden, halvering van de werkdruk, verdubbeling van het aantal onderzoekers bij de Raad voor de Kinderbescherming, verdubbeling van het aantal plaatsen in kindertehuizen, verdubbeling van het aantal pleeggezinnen en verviervoudiging van de capaciteit om de klachten van woedende ouders te behandelen. Kosten: al gauw een miljard euro.

Ik wens het nieuwe kabinet veel wijsheid bij het realiseren van deze plannen.

En trouwens: heeft ú zich al aangemeld als pleeggezin?

Opname
Bij de voordeur staat Ria. Of ik de politie voor haar wil bellen. Ria woont bij mij in de buurt. Ze is eind 40 en net als haar dochter, van in de 20, psychiatrisch patiënt.

Opname
De dames gaan regelmatig helemaal uit hun dak. Dan volgt vaak een opname, maar aangezien de hulpverlening het belangrijk vindt dat gezinnen samen blijven, worden Ria en Sonja na een week vaak alweer naar huis gestuurd. Waar nog twee dochters, een schoondochter en drie kleinkinderen wonen. Het gaat dan meestal een dag of wat goed, tot de ruzies weer uit de hand lopen, en er weer een tijdelijke opname volgt. Ik bel ook deze keer de politie en Ria gaat, voor even opgelucht, naar huis om de agenten op te vangen.

Opname
Natuurlijk kun je als buurtbewoner deze wantoestand niet aan je voorbij laten gaan. Via meldpunten, wijkagenten, overlegorganen, hulp- en opvoedingsinstanties hebben we de onhoudbare situatie aangekaart. Toen ook kwamen we er achter dat maar liefst zeventien hulpverlenende instanties zich met het gezin bezighouden. Van reclassering tot schoolinspectie, van Bureau Jeugdzorg, de gemeente, de GGZ tot de nonnen: er wordt uit alle macht geprobeerd dit gezin te laten functioneren. Maar het is dweilen met de kraan open. Niemand hakt een knoop door.

Opname
Ondertussen zijn er in onze wijk vier kinderen van onder de 12 jaar die dagelijks te maken hebben met ruzies, scheldpartijen, vechtpartijen slechte voeding. En vraag ik mij steeds vaker af: waarom is het toch zo belangrijk dat deze kinderen opgroeien bij hun familie?

Opname
Straks, als tante in een vlaag van verstandsverbijstering haar neefjes uit het raam gooit, of haar moeder aanvalt, of haar schoonzus, dan zal de hele wereld over buren, hulpverleners en dus vast ook de voogd heenvallen. En iedereen zal zich afvragen hoe het kwam dat niemand iets heeft gezien. Het erge is: wij hebben alles gezien.

Nalatigheid
De verontwaardiging in de jeugdzorg over het vervolgen van de gezinsvoogd van Savanna is begrijpelijk, maar niet op zijn plaats. Natuurlijk is het een moeilijk beroep, is de werkdruk hoog en zijn de te nemen besluiten ingewikkeld en ingrijpend.

Nalatigheid
Maar niemand staat boven de wet. Wie in zijn beroep grove nalatigheid laat zien, moet daarvoor kunnen worden aangeklaagd. Dat geldt voor een buschauffeur die doorrijdt met een brakke rem en een ongeluk met letsel veroorzaakt, voor een verpleegkundige die de alarmsignalen van een doodzieke patiënt negeert of de directeur van een afvalverwerkingsbedrijf die bewust chemische troep dumpt.

Nalatigheid
Het ach en wee dat in de jeugdzorg telkens weerklinkt als er kritiek komt, illustreert het gebrek aan professionaliteit. De Bureaus Jeugdzorg hanteren landelijk geen eensluidende visie op het belang van het kind, de interne controle door teamleiders ontbreekt vaak of is halfzacht. En de overheid, lees de Inspectie Jeugdzorg, reageert alleen achteraf, als het kwaad al is geschied, in plaats van dat zij vooraf toetst op naleving van richtlijnen en protocollen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden