Beschermde werkplek voor Wajonger zwaar onder druk

Amsterdam -De beschutte werkplek voor de zwakste groepen op de arbeidsmarkt dreigt te verdwijnen. Dat vrezen de sociale werkplaatsen. Volgens hen stelt het kabinet te weinig geld beschikbaar om deze plaatsen voor mensen die vanwege psychische of lichamelijke problemen niet bij een reguliere werkgever terecht kunnen, te behouden.


'En dat terwijl tot nu toe altijd is toegezegd dat de beschutte werkplek blijft bestaan', zegt Cantrijn, vice-voorzitter van Cedris, de brancheorganisatie van de sociale werkvoorzieningsbedrijven. 'Zoals het er nu naar uit ziet, komen deze mensen in de bijstand terecht.'


Volgende week komt het kabinet met de plannen voor de nieuwe regeling voor de onderkant van de arbeidsmarkt. Naar verwachting gaat de regeling Wet Werken naar Vermogen heten. Vanaf 2012 moet het nieuwe regime gaan gelden. Dit betekent onder andere dat Wajongers (jonggehandicapten) die wel deels aan het werk kunnen, voortaan in de bijstand belanden.


Om deze groep aantrekkelijk te maken voor werkgevers, komt er een tegemoetkoming in de loonkosten. Of iedereen in de nieuwe wet in aanmerking komt voor deze loondispensatie is nog onduidelijk, ook over de hoogte is nog discussie. Wajongers die bijna volledig arbeidsongeschikt zijn, blijven wel in de Wajong.


De nieuwe regeling zal voor honderdduizenden mensen gelden. Het is een van de ingrijpendste veranderingen in de sociale zekerheid in jaren.


Ook de regels voor de sociale werkplaatsen worden aangescherpt. In deze sector werken nu zo'n 100 duizend mensen, sommigen van hen zijn met behulp van loonkostensubsidie gedetacheerd bij bedrijven.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden