Commentaar

Bescherm werknemers en zzp'ers aan onderkant arbeidsmarkt

Werknemers en zzp'ers aan de onderkant van de arbeidsmarkt moeten beschermd blijven worden.

Beeld thinkstock

Alle inspanningen van het kabinet ten spijt blijft de discussie over de positie van zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) telkens oplaaien. De recentste oproep is afkomstig van vakbond CNV, die zzp-tarieven voortaan wil vastleggen in een cao. Eerder waren er al verzoeken om minimale tarieven in de thuiszorg, discussies over het nut van modelovereenkomsten voor freelancers en rumoer over de schijnzelfstandigheid van pakjesbezorgers.

Alle oproepen hebben een rode draad: het opkomen voor zzp'ers aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Door hun gebrekkige onderhandelingsmacht hebben deze zzp'ers grote moeite eerlijke tarieven voor hun werk af te spreken. Aan de overheid de taak dit probleem op te lossen.

Nu heeft het kabinet-Rutte II al diverse maatregelen genomen om de machtspositie van zwakke zzp'ers te verbeteren. De Wet werk en zekerheid is bijvoorbeeld bedoeld om de positie van zzp'ers en werknemers met een tijdelijk contract te verbeteren. Het ontslagrecht is aangepast met als doel het gat tussen de vaste baan en een tijdelijke baan te verkleinen. En het kabinet heeft diverse regels bedacht om schijnzelfstandigheid aan te pakken.

De praktijk is echter weerbarstig. Flexwerkers krijgen zelden een vaste baan aangeboden. Het ontslagrecht blijkt voor de rechtbank vaak minder soepel te zijn. En onder zzp'ers is veel onrust over de nieuwe regels.

Het kabinet, belangenorganisaties en sociale partners ontkomen er daarom niet aan de rechten en plichten van zzp'ers, werknemers en werkgevers opnieuw te doordenken. Vermoedelijk zal pas een nieuw kabinet knopen kunnen doorhakken. Vandaar dat nu volop gediscussieerd wordt en diverse plannen worden gelanceerd.

Het belangrijkste uitgangspunt bij de discussie moet zijn dat niet de juridische positie - zzp'er of werknemer - op de arbeidsmarkt bepalend moet zijn voor regelgeving, maar de economische machtspositie van de betrokken arbeider. Werknemers en zzp'ers aan de onderkant van de arbeidsmarkt moeten worden beschermd en ook in aanmerking (blijven) komen voor sociale voorzieningen. Voor zzp'ers en wellicht ook werknemers met een betere machtspositie is minder hulp nodig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden