Bescherm monumentale bomen beter

De ingezonden brieven van dinsdag 9 juni.

De 'Duizendjarige' Marialinde van Oisterwijk. Beeld Joost van den Broek/de Volkskrant
De 'Duizendjarige' Marialinde van Oisterwijk.Beeld Joost van den Broek/de Volkskrant

Brief van de dag: bescherm monumentale bomen beter

Een mooi stuk over het zojuist gelanceerde landelijke register van monumentale bomen. Al 15 duizend bomen online beschikbaar, geweldig! Meer aandacht voor deze belangrijke oudjes is goed nieuws. Op de vraag 'gaat dit leiden tot minder bomenkap?', volgt geen antwoord. Begrijpelijk, dit is nogal onzeker. Bij bouwprojecten of wegaanleg worden bomen vanwege 'zwaarwegend belang' soms toch gekapt. Het etiket 'monumentaal' beschermt dus niet altijd tegen kap van een gezonde boom.

Gemeenten bepalen in de Algemene Plaatselijke Verordening welke bomen beschermd zijn en tussen die regels zitten flinke verschillen. Monumentale bomen die op Rotterdamse particuliere grond staan hebben bijvoorbeeld niets aan vermelding in dit register. Ze mogen namelijk zonder kapvergunning worden gerooid.

Marianne Thieme oppert dat 'het register het makkelijker moet maken voor burgers actie te voeren tegen kap'. Actievoeren is makkelijk zat, maar ambtenaren bewegen een verleende kapvergunning in te trekken is andere koek. Dat gebeurt in de praktijk zelden. Dat kan beter. Zet in op solidere juridische bescherming van monumentale bomen.

Wil dit register effectief deze bomen beschermen, dan zou voor alle daarin opgenomen bomen een kapvergunningsplicht moeten gelden. Met daarin de opdracht: kappen mag pas als alle boombesparende alternatieven onderzocht zijn.

Sandra de Haan, Rotterdam
bestuurslid Stichting de Bomenridders

Bussemaker

Ik ben zo'n vwo'er die destijds naar het hbo is gegaan. Dat zal mevrouw Bussemaker tevreden stemmen (Ten eerste, 6 juni). Ik werk 27 jaar in de jeugdhulpverlening en geef op een hbo les aan toekomstige hulpverleners. Ik heb na mijn hbo een postacademische opleiding afgerond. Toch eist het ministerie van Onderwijs dat ik in het bezit ben van een mastertitel om les te mogen geven op het hbo. Ik ben nu weer aan het studeren. Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel eens spijt heb van mijn keuze ruim dertig jaar geleden om naar het hbo te gaan. Daardoor moet ik nu een onnodig lang traject afleggen.

Tineke Pot, Leeuwarden

Bussemaker 2

Hoewel ik erg voor opwaartse sociale mobiliteit ben en ik vind dat iedereen de kansen moet krijgen die hij verdient, ben ik het ook eens met Jet Bussemaker (Ten eerste, 6 juni): niet iedereen met een vwo-diploma hoeft naar de universiteit. Waarom niet? Omdat er op het vwo heel veel leerlingen zitten die helemaal geen wetenschappelijke capaciteiten hebben en dus weliswaar voorbereidend wetenschappelijk onderwijs genieten, maar helemaal niet op hun plek zijn op een universiteit. Natuurlijk waren die er altijd al, maar het worden er steeds meer. Door Cito-training op de basisschool en bijles en examenbegeleiding op de middelbare school zijn steeds meer leerlingen in staat een vwo-diploma te halen. Dat niet al deze leerlingen naar de universiteit moeten willen, lijkt me evident. Er is niks mis met een hbo'er met een gedegen theoretische basis.

Femke van Hemert, Utrecht
docent Nederlands en O&O

Bussemaker 3

Ik werk al 28 jaar in het onderwijs en ik heb niet het idee dat onze binnenkomende leerlingen steeds slimmer worden. Integendeel, ik heb het idee dat het niveau van het onderwijs daalt. Toch lees ik in de krant dat sinds het jaar 2000 maar liefst 87 duizend studenten meer naar de universiteit gaan. Een trend die overigens al langer gaande is.

Ik denk dat Jet Bussemaker beter iets kan gaan doen aan 'de onderkant', als leerlingen van groep 8 naar de middelbare school gaan. Als die leerlingen namelijk op de juiste plek komen en er minder naar vwo en havo gaan, komen er vanzelf minder (maar wel de juiste) leerlingen op de universiteit en het hbo. Door concurrentie en doordat je te maken hebt met steeds meer leerlingen die jouw niveau niet aankunnen, moet je je als school of als universiteit voortdurend aanpassen. Dat lijkt mij onwenselijk.

Imca van den Heuvel, Helmond docente geschiedenis

Spelling op het mbo

In het katern Vonk van 6 juni stond een interessant artikel over het mbo. Daarin werd de vraag gesteld wat je hebt aan algemeen vormende vakken als je een 'echt' vak wilt leren en later wilt uitoefenen. Bij het schoolvak taal werd het onderdeel spelling genoemd. Taalkundig gezien is spelling niet belangrijk; correct spellen is vooral een kwestie van fatsoen: je respecteert degene voor wie de tekst bedoeld is door je te conformeren aan bepaalde regels. Taalkundig van belang is wel de woordkeus en vooral de volgorde waarin de woorden in een zin worden gezet. Hoe zal ik het zeggen? Hoe zeg ik het zo dat een ander mij snapt? Daarbij kan het om een tuinman gaan, die mij uitlegt wat er met mijn tuin moet gebeuren, maar ook om iemand die een businessplan heeft gemaakt en dat komt toelichten.

Mbo-leerlingen hebben recht op goed onderwijs, dus ook op goed taalonderwijs. Ze hebben recht op docenten die goed kunnen formuleren, zowel mondeling als schriftelijk. En die docenten oefenen net zo lang met de leerlingen tot deze weten hoe ze het moeten zeggen.

Wim Roos, Leeuwarden
Neerlandicus

Smeerouders

Een dag mooi weer en er wordt bijna een pagina besteed aan de zon. Zelf net terug uit La Gomera waar 365 dagen per jaar de zon schijnt viel me dat op. Maar wat mijn verbazing werkelijk wekte was het feit dat er na de 'luizenouders', 'voorleesouders ', 'overblijfouders' en 'oversteekouders', nu ook 'smeerouders' zijn, die moeten aantreden om de kinderen te beschermen tegen de zon. Is een T-shirt met lange mouwen misschien een oplossing?

Helma de Wit, Waddinxveen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden