Bescherm Hirsi Ali

‘In de schaduw van de grote Idee of grote God’, zo schreef Lucebert in zijn gedicht Voor Salman Rushdie, ‘staan kleine maar venijnige fanaten / die het ringeloren niet kunnen laten.’ Salman Rushdie leeft nog steeds, niet in het minst dankzij de steun en bescherming die hij van collega-schrijvers, van...

Activiste, schrijfster en voormalig Nederlands parlementslid Ayaan Hirsi Ali is doelwit van doodsbedreigingen van fundamentalisten in Nederland en daarbuiten. Ondergetekenden zijn van mening dat kritiek op genitale mutilatie, schending van democratische rechten, personvrijheid en doctrinaire ongelijkheid tussen mannen en vrouwen mogelijk behoort te zijn in een vrije wereld. Dat de aan Hirsi Ali gerichte doodsbedreigingen serieus zijn, werd bewezen door de moord op Theo van Gogh in 2004, waarbij Hirsi Ali door de moordenaar als het volgende slachtoffer werd aangewezen.

Niet alleen zorgelijk, maar ook verwerpelijk is daarom dat de Nederlandse Staat per 1 oktober 2007 heeft besloten de beveiliging van Hirsi Ali in het buitenland niet langer voor zijn rekening te willen nemen. De veiligheid van Ayaan Hirsi Ali is niet alleen een persoonlijk belang voor haarzelf en voor diegenen die haar standpunten delen. Haar mogelijkheid om onbedreigd haar mening te uiten is een in internationale verdragen verankerd mensenrecht, een recht dat overal geldig behoort te zijn en dat ook bescherming biedt aan diegenen die het met Hirsi Ali oneens zijn.

Wij roepen de Nederlandse regering daarom op alsnog zijn verantwoordelijkheid te nemen. Het stemt tot dankbaarheid dat er in Frankrijk en in het Europese parlement stemmen opgaan die pleiten voor bescherming van Hirsi Ali, al dan niet via het aanbieden van de Franse nationaliteit, maar zover moet Nederland het niet laten komen. Ons land kan zich niet blijven beroepen op zijn traditie als vrijhaven voor vervolgde intellectuelen als wij Ayaan Hirsi Ali de noodzakelijke bescherming ontzeggen om in vrijheid te kunnen leven en werken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden