profiel han ten broeke

Bescheidenheid die niet moet worden verward met gebrek aan ambitie

Han ten Broeke is afgetreden als Kamerlid wegens een ‘ongelijkwaardige relatie’ die hij in 2013 had met een fractiemedewerkster. Tijdens de formatie van het huidige kabinet werd zijn naam vaak genoemd in verband met een ministerschap. Daarom schreef de Volkskrant toen dit profiel. Lees het hieronder terug.

Han ten Broeke Beeld anp

Hij zal nooit hardop 'ja, ik wil' zeggen. Vraag VVD-Kamerlid Han ten Broeke (48) of hij zich al opmaakt om minister van Buitenlandse Zaken of Defensie te worden en hij maakt omtrekkende bewegingen. Meestal legt Ten Broeke de bal bij zijn geliefde partij. Rutte, Zijlstra en anderen moeten daarover maar beslissen, het is niet aan hem.

Wie: Han ten Broeke (VVD)

Waar kennen we die van: buitenlandwoordvoerder van de VVD

Welke plek: Buitenlandse Zaken of Defensie

Waarom wel: internationaal goede reputatie, ligt vrij goed bij D66 en CDA

Waarom niet: partijpolitiek gaat soms boven kwaliteiten

Zijn bescheidenheid moet niet worden verward met een gebrek aan ambitie. Het is een publiek geheim dat Ten Broeke ook zelf vindt dat hij geknipt is voor een ministerspost. Zijn naam is zeker bij de afgelopen drie kabinetsformaties gevallen als bewindspersoon. Telkens greep hij mis. Waarom toch?

Soms gaat partij- en coalitiepolitiek boven kwaliteiten, moet de bittere conclusie zijn van Ten Broeke. In 2010 werd hij gepasseerd door een CDA'er als Defensieminister (Hillen), in 2012 door een vrouw (Hennis) en in 2014 voor Buitenlandse Zaken door een PvdA'er (Koenders). Hij vond de energie om door te gaan als Kamerlid. Maar als hij ook in de ronde van 2017 wordt overgeslagen, is het de vraag of de liberalen hem kunnen behouden.

Aan zijn vakkennis en reputatie ligt het niet. Ten Broeke is al tien jaar buitenlandwoordvoerder van de VVD en ook voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Defensie. Zelfs zijn ideologische tegenstanders - zoals SP'er Harry van Bommel - hebben zijn vakkennis publiekelijk geroemd.

Tussen januari 2012 en juli 2013 speelde hij een hoofdrol in een poging het vastgelopen vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen op gang te brengen. Ten Broeke probeerde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse president Mahmoud Abbas met elkaar in gesprek te krijgen. Onderhandelaars kwamen naar Nederland. De pogingen werden gestaakt nadat de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, zich achter een Amerikaans vredesinitiatief had geschaard.

Ten Broekes tweede carrièrehoogtepunt was de 'oorlogszomer van 2014'; oorlog in Syrië en Gaza, vlucht MH17 werd boven Oekraïne neergehaald. De VVD'er reisde stad en land af om in scherpe oneliners het liberale buitenlandbeleid te verdedigen. Nog steeds duikt hij in alle uithoeken van het land op bij debatjes. Geen verrassende teksten die Rutte doen schrikken.

In het MH17-dossier bewees hij dat hij zijn woorden ook partijoverstijgend kan kiezen. Doorgaans gingen alle neuzen dezelfde kant op voor het gezamenlijke doel: de lichamen repatriëren en de oorzaak van de ramp achterhalen.

D66 waardeert zijn pro-Europese blik en het feit dat hij vorig jaar voor de D66-initiatiefwet voor orgaandonatie stemde. Bij het CDA pleiten zijn rooms-katholieke roots voor hem en dat hij uit de provincie komt (Haaksbergen, Twente). Soms treint hij in het weekeinde samen met CDA-buitenlandwoordvoerder Pieter Omtzigt naar huis. Die goede samenwerking met zowel D66 als CDA kan Ten Broeke van pas komen als hij in een kabinet zit waarvan die partijen deel uitmaken.

Kleven er geen nadelen aan Ten Broeke als minister? Jawel. Zijn voorkeur voor een restrictief vluchtelingenbeleid gaat D66 te ver. Zijn ruim tienjarige verblijf op het Binnenhof kan mogelijk ook tegen hem werken. Niemand draait ergens zo lang mee zonder scheve ogen. Soms wordt geroddeld over Ten Broekes haantjesgedrag. Zijn relatie met VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra is competitief. Zelfde geboortejaar, zelfde ambities. Zijlstra zegt onomwonden dat hij minister wil worden. Kan hij Ten Broeke aan zijn zijde dulden?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.