PROFIEL

Bescheiden Haagse lieveling krijgt hoofdpijndossiers

In de Haagse binnenwereld geldt Dijksma, die al op 23-jarige leeftijd in de Kamer kwam, als een loyale en slimme strateeg.

Sharon Dijksma Beeld HH
Sharon DijksmaBeeld HH

Sharon Dijksma (44) is bijna een kwart eeuw politicus. Als 19-jarige zat ze al in het bestuur van de Jonge Socialisten, als 23-jarige kwam ze in de Tweede Kamer. Dijksma staat bekend als een loyale en slimme strateeg. Een lieveling van de Haagse binnenwereld, maar voor veel buitenstaanders eerder een apparatsjik dan een bevlogen politica.

Analyse

Lees hier de analyse over de benoeming van Dijksma en Van Dam door Samsom, en wat dit betekent voor de PvdA in de nadagen van het kabinet.

Dat bleek ook toen ze in 2012 een gooi deed naar het burgemeesterschap in Nijmegen. Ze stond als eerste op de voordracht van de voordrachtscommissie, maar toen haar kandidatuur voortijdig uitlekte, stak er in Nijmegen een storm van protest op. Dijksma werd gepasseerd.

In 2001 greep ze op een vergelijkbare manier naast het partijvoorzitterschap van de PvdA. Ad Melkert en Wim Kok steunden haar; de opstandige leden kozen voor de outsider Ruud Koole.

Dijksma, moeder van twee kinderen, bedankte in 2012 zelf voor een plek op de lijst, maar ze was wel in voor een kabinetspost. Toch passeerde Samsom haar in eerste instantie. Een dikke maand later mocht ze als vervanger van Co Verdaas, die opstapte na een declaratie-affaire, alsnog aan de slag.

Ze zal bij het grote publiek niet zijn opgevallen, maar dat is eerder een aanbeveling dan een tekortkoming.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden