Bescheiden gesprek over grote verlangens

Terug naar Stolwijk - een liefdesgeschiedenis. Regie: Bob Ruijzendaal. Tekst en spel: Tjeerd Bischoff en Yolanda Entius. In Amphi-theater Amsterdam t/m 11 maart (beh....

Jeanette en Alfred, twee alleenstaanden uit Stolwijk, zijn geen grote praters. Ze gebruiken weinig woorden, hun gespreksonderwerpen zijn alledaags. Maar achter de minimale dialogen gaan grote verlangens schuil. Wanneer Jeanette bijvoorbeeld zegt dat zij de blauwe druifjes tussen de witte crocussen 'toen zo gezellig vond', weet Alfred wat zij bedoelt. 'Toen', dat was die avond, jaren terug, waarop ze samen in bed belandden, en 'zo gezellig' betekent eigenlijk: sinds die nacht denk ik elke dag aan jou.

Terug naar Stolwijk is het vervolg op Groeten uit Stolwijk, een voorstelling van dezelfde makers uit 1989 waarin Alfred en Jeanette hun avontuurtje beleven. Dat contact bleef tot die ene nacht beperkt, op wellicht enkele verlegen knikjes na, wanneer zij elkaar onverwachts tegenkwamen op de markt.

Als vertellers introduceren Tjeerd Bischoff en Yolanda Entius het door hen te spelen duo. Zij verhalen, in de derde persoon, over het wel en wee van Alfred en Jeanette. Beetje bij beetje krijgen beider levens een contour: ambities die aan gruzelementen gingen, drankprobleem, isolement; in Stolwijk schijnt de zon alleen op de televisie.

Na de inleiding stappen de acteurs in het decor: Alfred en Jeanette ontmoeten elkaar dan bij toeval in een kerk. Ze besluiten een kopje koffie te gaan drinken en hopen stilletjes dat er ditmaal genoeg vonken overslaan om met elkaar meer dan één nacht te delen.

Een toneelstuk over gewone mensen is nogal ongewoon. Toneel gaat meestal, de uitzonderingen daargelaten, over koningskinderen, verveelde adel, volkshelden en krijgers. Het leven, maar dan honderd maal vergroot.

Niettemin is een verblijf in Stolwijk, waar uitsluitend minimale dialogen worden gebezigd, aangenaam. Juist omdat het leven er dezelfde proporties heeft als in het buurtcafé of bij de ouders thuis.

Regisseur Bob Ruijzendaal maakte een broze enscenering. Met kleine gebaren en een minimum aan effecten ontleden de makers een alledaags leven, waarin analyses en mooie woorden ontbreken om de primaire driften van een etiket te voorzien.

Voorzichtig ontrolt zich het verhaal over twee mensen. Op een wijze die lijkt op de houding van de personages in het stuk; bescheiden. Dit type mensen laat bij het instappen van de bus iedereen voor gaan waardoor ze zelf moeten staan.

In Terug naar Stolwijk ontroert deze bescheidenheid aanvankelijk. Totdat Alfreds benauwende mentaliteit en Jeanette's hebberigheid elke glimlach schielijk doen verdwijnen.

Ronald Ockhuysen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden