Beschaving

Domheid is hot. En Britt Dekker is haar koningin. Al begrijpt ze haar populariteit zelf niet.

Tafelgenoten smakelijk eten wensen, water drinken tijdens de maaltijd en thuis op pantoffels lopen om het kleed te sparen - allemaal 'burgerlijk' en dus not done, leren we uit het interview met historicus Ileen Montijn in Elsevier. Montijn, volgens het weekblad 'zelf van keurige afkomst', verdiepte zich drie jaar lang in de Nederlandse adel. Volgens de edellieden zelf (het zijn er 8.500) stelt de adel niets meer voor, maar dat is valse bescheidenheid, zegt Montijn. Het standsbesef is er nog, het is alleen 'onbeschaafd' om het te etaleren.

Over beschaving en onbeschaving meer in Vrij Nederland, dat het omslagartikel wijdt aan de populariteit van 'het leeghoofd' op televisie. In een poging dat te duiden interviewt VN het leeghoofd der leeghoofden, Britt Dekker, die haar eigen populariteit ook niet goed begrijpt.

Televisiedeskundigen trekken vervolgens de verontrustende conclusie: domheid is hot. Een gebrek aan kennis is tegenwoordig eerder een aanbeveling dan een diskwalificatie en Britt is 'de betoverende koningin van de goudeerlijke onbevangenheid', waar we ons aan kunnen ergeren en over kunnen verbazen.

In Nieuwe Revu een stuk over de showbizzscheiding van het jaar, namelijk die van Ruud Gullit en Estelle Cruijff. Zij heeft de liefde gevonden bij K1-vechter Badr Hari. Revu dook gezwind in de knipselmap en somt even op met welke strafbare feiten Hari in het verleden in verband werd gebracht, en laat dan zijn manager Yves Gijrath (de uitgever van Miljonair) vertellen dat Hari 'een positieve weg' is ingeslagen. Het interview met programmamaker Prem Radhakishun, even verderop, begint met de vraag waarom Radhakishun eigenlijk 'zo'n vervelende, arrogante man' is. Radhakishun geeft weinig verhelderende antwoorden, maar bestelt, misschien wel uit wraak, tijdens het gesprek voor 30 euro bruine rum.

Positiever van toon is De Groene Amsterdammer, met een door studenten van de Rotterdamse postdoctorale opleiding journalistiek (PDOJ) volgeschreven special (42 pagina's) over zelfredzaamheid als antwoord op een zich steeds verder terugtrekkende overheid. Aan het woord komen moeders uit de Utrechtse wijk Lombok die van de zwarte buurtschool een gemengde school wisten te maken. En Annemiek van Deursen (61) die in haar Consuminderhuis probleemgezinnen helpt. De Voedselbank is haar een doorn in het oog. 'Ze zitten daar koffie te drinken, peuken te roken en achterover te leunen. Er komt niets uit.' Van Deursen zet iedereen liever aan het werk: 'Ina doet de speelgoedhoek, Jo is van de administratie, Gerda maakt grafstukken.'

Ook goed in problemen is Arnon Grunberg, op dreef in zijn lezersrubriek in VN. Op de vraag van een schrijver zonder uitgever antwoordt Grunberg dat de wél gepubliceerde schrijver veel slechter af is: 'Een schrijver die zijn boek niet gepubliceerd kon krijgen, moet over zijn manuscript denken als zaad in een condoom. Ook een halfproduct, maar onzichtbaar voor de rest van de wereld. Ik heb ooit toen ik nog overmand was door weemoed, gebruikte condooms bewaard. Ik hing ze aan de waslijn in mijn slaapkamer te drogen.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden