Beschaafd

De namen rijgen zich aaneen, van mannen die niet volgens afspraak binnen 8 minuten kalm weggleden in een pijnloze, door de staat geregisseerde dood. Ze namen de tijd, gingen stuiptrekkend, naar adem happend, kreten slakend. Dennis McGuire (26 minuten, hijgend), Michael Lee Wilson (sprak, terwijl hij onder zeil had moeten zijn: 'Mijn lichaam brandt.'), Joseph Lewis Clark (anderhalf uur, kreunend), Clayton Lockett (43 minuten, spartelend).

Het waren geen ideale buurmannen - kinderverkrachters en gruwelmoordenaars - die het slachtoffer werden van marteling door een der 32 Amerikaanse staten waar de doodstraf nog bestaat. Ze kregen een dodelijke injectie, het middel van eerste keus in de VS. Dat gaat weleens mis, zeker nu er wordt geëxperimenteerd met nieuwe dodelijke cocktails, omdat farmaceutische bedrijven de aanvoer van bewezen effectieve middelen boycotten.

En zo bevindt een mens zich plotsklaps midden in een debat over wat dán humane moord van staatswege is. De elektrische stoel, die trotse Amerikaanse innovatie, is nog in een enkele staat op aanvraag beschikbaar, maar is impopulair sinds getuigenverklaringen over vlammen die uit lichamen sloegen en de geur van verbrand vlees. De gaskamer, in de VS jarenlang gebruikt zonder dat iemand aan de wet van Godwin dacht, is eveneens in onbruik geraakt nadat Jimmy Lee Gray toeschouwers de stuipen op het lijf joeg door ruim 10 minuten al hoofdbonkend naar adem te happen.

Dan maar het vuurpeloton terug, in godsnaam, is al verzucht. Goedkoop, eervol - menig heldhaftig revolutionair ging u voor - en orgaandonatie is mogelijk. Dit geldt ook voor de guillotine: snel, feilloos, theatraal en de dood van koningen. Alleen geeft het zoveel troep. En de staat wil best mensen doden, maar het moet wel een beschaafd schouwspel blijven; Amerika is potverdorie Soedan niet. Met 'humaan' heeft men niet zozeer het welzijn van de veroordeelde op het oog, alswel dat van de beul en de verplichte toeschouwers.

Het is eigenlijk heel simpel

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden