Berustend ruimen in Kootwijkerbroek

Een etmaal leefde Kootwijkerbroek tussen hoop en vrees. Mogelijk was de vogelgriepbesmetting op een biologische kippenboerderij, die donderdag werd ontdekt, de voorbode voor nieuwe grootschalige ruimingen, zoals tijdens de MKZ-crisis in 2001.

SANDER HEIJNE

KOOTWIJKERBROEK - Vrijdagmiddag kwam het verlossende woord. De kippen leden aan de milde variant. 'Maar ook als er weer grootschalig preventief geruimd had moeten worden, was het hier rustig gebleven.'

Alleen de bordjes die het gebied waar het vervoersverbod voor pluimvee geldt afbakenen, doen denken aan de mond- en klauwzeercrisis (MKZ) van 2001.

Toen probeerden de boeren uit het dorp in de Biblebelt de diensten die het vee preventief kwamen ruimen met wegversperringen van het erf te houden. Nu kunnen de gezondheidsinspecteurs van het ministerie van Landbouw zich ongehinderd door het gebied bewegen.

Toen moest de mobiele eenheid er nog aan te pas komen om 60 duizend varkens en koeien preventief te kunnen ruimen. Nu heeft de biologische boer wiens kippen besmet bleken met vogelgriep de ruiming lijdzaam geaccepteerd. Zijn collega's wachten eventuele maatregelen af, eveneens bereid ze te accepteren.

'Het verzet tegen de ruimingen in 2001 is niet iets dat Kootwijkerbroek typeert', zegt pluimveehouder Geert Broekhuizen. 'Met de uitbraak van de vogelpest in 2003 is mijn boerderij ook preventief geruimd, toen hebben we ons ook niet verzet.' De boer wijst naar een open plek naast zijn stal en huivert even. 'Ik zie die stapel vergaste kippen nog liggen.'

Religie

En nee, het verzet uit 2001 was ook niet geboren als religieuze strijd van een diepgelovig boerendorp dat het goddelijk gezag boven het aardse plaatst - zoals toenmalig minister Laurens Jan Brinkhorst (D66) van Landbouw destijds suggereerde. Religie ging volgens de Kootwijkerbroekers pas na diens opmerkingen een rol spelen in het conflict.

In 2001 bleek uit een bloedmonster dat een kalf uit het dorp aan MKZ leed. Een fout in een laboratorium, zeggen de boeren uit Kootwijkerbroek. Want terwijl de besmettelijke veeziekte in Friesland van de een op de andere boerderij oversprong, bleef het in Kootwijkerbroek bij een enkel geval.

'Er is hier toen nooit een dier ziek geweest', zegt Broekhuizen. Het dorp heeft zich naar eigen zeggen verzet tegen het onnodig doden van duizenden gezonde dieren. 'Dat zou een boer zonder geloof ook hebben gedaan.'

De wei waar de vrije-uitloopkippen van Broekhuizen normaal kunnen scharrelen, is leeg. Hoewel zijn boerderij net buiten het vervoersverbod valt, houdt hij zijn kippen op stal zolang de ernst van de uitbraak niet duidelijk is.

De komende dagen moet blijken of de biologische boerderij, waar alle 8.800 kippen inmiddels zijn geruimd, het enige getroffen bedrijf is. Tot die tijd is er weinig dat de kippenboeren uit Kootwijkerbroek kunnen doen om het spookbeeld van nieuwe grootschalige ruimingen te verdrijven. Alleen lijdzaam afwachten.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden