Beruchte hedgefondsbeheerder Paulson koopt belang in KPN

De Amerikaanse hedgefondsbeheerder John Paulson heeft een belang van 4,54 procent opgebouwd in telecomconcern KPN.

VAN ONZE VERSLAGGEVER PETER DE WAARD

AMSTERDAM - Paulson werd berucht omdat hij miljarden dollars verdiende aan de kredietcrisis van 2007 en 2008. Hij herverpakte zogenoemde subprime-hypotheken (hypotheken met een lage kredietrating) en verkocht die op termijn door, met hulp van de zakenbank Goldman Sachs. Toen de producten waardeloos bleken te zijn verdienden hij en zijn firma Paulson & Co meer dan 1 miljard dollar (727 miljoen euro). Vele westerse banken, waaronder ABN Amro, gingen hiermee de mist in.

Onduidelijk is wat Paulson met KPN wil. Eerder verdiende hij geld aan de recente fusie- en overnamegolf in de Amerikaanse kabelmarkt. In een interview in The Wall Street Journal vorige maand zei hij dat telecom een belangrijke sector is voor consolidatie, vooral in Europa.

Gezien de aard van zijn activiteiten zal het niet om een strategisch belang gaan zoals het geval is bij het Mexicaanse América Móvil van Carlos Slim , maar zal het slechts een 'long-positie' zijn in een slimme deal.

Het belang is bekendgemaakt door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Er zijn geen eerdere meldingen van Paulson in KPN terug te vinden in de archieven van de toezichthouder. Als hun belang boven of onder een drempelwaarde komt, te beginnen bij 3 procent, moeten beleggers dat melden.

Vorige week trok KPN preferente aandelen in, die goed waren voor bijna de helft van het stemrecht. Die stukken waren uitgegeven aan een beschermingsstichting om het concern te behoeden voor een overname door het Mexicaanse América Móvil. Daardoor veranderden de eigendomsverhoudingen. Het is niet duidelijk of Paulson daarvoor al een klein belang had in KPN, dat de investeerder onder de huidige regelgeving niet hoefde te melden. KPN liet weten kennis te hebben genomen van het belang van Paulson en gaf verder geen commentaar.

KPN maakte wel bekend nagenoeg een landelijke dekking te hebben voor het 4G-netwerk. Hierdoor is snel mobiel internet naar verwachting begin april landelijk beschikbaar is. KPN legde eind 2012 bijna 1,4 miljard euro neer voor 4G-frequentie. Ook Vodafone, T-Mobile en Tele2 werken aan de 'uitrol' van een netwerk voor 4G.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden