Beruchte gangster opgepakt in Nieuwegein

Nederland zal binnenkort de 39-jarige maffioso Francesco Nirta uitleveren aan Italië. De in eigen land wegens moord tot levenslang veroordeelde crimineel werd vrijdagmiddag gearresteerd in zijn woonplaats Nieuwegein.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTERS MARJON BOLWIJN en SARAH VENEMA

AMSTERDAM/ROME - Nirta is lid van de beruchte 'ndrangheta, een gewelddadige maffiaorganisatie uit het Zuid-Italiaanse Calabrië. Hij staat in Italië op de lijst van tien gevaarlijkste voortvluchtige criminelen en wordt sinds 2007 gezocht. Tegen hem liep een Europees arrestatiebevel wegens moord, bezit van vuurwapens en lidmaatschap van een criminele organisatie.

De gangster werd vrijdag in Nieuwegein op straat gearresteerd met vier handlangers - twee Nederlanders, een Italiaan en een Marokkaan - na een tip van de Italiaanse politie. Ze hadden een koffer bij zich met cocaïne. De politie vond in Nitra's nabijgelegen flatwoning nog eens 40 kilo cocaïne, met een straatwaarde van zo'n 6 miljoen euro. In de auto van een van de verdachten trof de politie 18 duizend euro contant geld aan.

De crimineel werd in 2011 in Italië bij verstek tot levenslang veroordeeld vanwege de moord op Bruno Pizzata, lid van een rivaliserende familieclan binnen de 'ndrangheta. Daarmee wreekte hij de moord in 2006 op de vrouw van zijn broer.

Nirta's familie was ook betrokken bij de aanslag in Duisburg in 2007, die uit diezelfde familievete voortkomt. Hierbij kwamen zes Italianen om het leven. Francesco Nirta was volgens het landelijk parket van de Nederlandse politie niet betrokken bij deze aanslag. In juli 2011 werden met hem nog zeven leden van de rivaliserende familieclans veroordeeld tot levenslang wegens moord.

Hoe lang Francesco Nirta in Nederland woonde, is nog niet bekend. Hij is niet het enige maffialid dat zich in Nederland schuilhoudt. Ook andere kopstukken, zoals Fillipo Cerfeda en Giuseppe Nirta, hebben jarenlang in Nederland gewoond. Cerfeda - verdacht van betrokkenheid bij vijf moorden - werd tien jaar geleden opgepakt in Ridderkerk, in het huis van zijn vriendin. In 2005 werden de boers Sebastiano en Francesco Strangio in Nederland aangehouden op verdenking van het organiseren van cocaïnetransporten vanuit Rotterdam en Antwerpen naar Italië.

Niet alleen wanen maffiosi zich hier betrekkelijk veilig voor de politie, maar ook is Nederland een strategische verblijfplaats voor hun wapen- en drugshandel vanwege de nabijheid van de haven van Rotterdam - een belangrijke doorvoerhaven voor vooral cocaïne uit Zuid-Amerika. Ze wassen hier - en in België en Duitsland - zwart geld wit door aankopen van en investeringen in vastgoed. In Duitsland zou de 'ndrangheta 300 pizzeria's bezitten.

De 'ndrangheta is volgens de Italiaanse officier van justitie Michele Prestipino de gewelddadigste en rijkste organisatie binnen de Italiaanse maffia, met een geschatte jaaromzet van 44 miljard euro. Zij heeft de afgelopen jaren als een multinational haar activiteiten uitgebreid naar meerdere landen. De organisatie zou bestaan uit 155 clans met zo'n zesduizend leden. Doordat de leden onderling (aangetrouwde) familie zijn, is het moeilijk in de organisatie te infiltreren.

De Italiaanse officier van justitie Antonio Nicaso waarschuwde Nederland twee jaar geleden dat de Italiaanse maffia langzaam infiltreert in de samenleving.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden