NieuwsRedoine Faïd

Beruchte Franse crimineel weer opgepakt na gevangenisontsnapping

Frankrijks meest gezochte crimineel Redoine Faid is weer terecht. De bankrover en overvaller die eerder dit jaar op spectaculaire wijze wist te ontsnappen uit de gevangenis met een helikopter, werd gearresteerd in zijn geboorteplaats Creil ten noorden van Parijs.

Redoine FaïdBeeld AP

Faid, al jaren de schrik van juweliers, banken en geldtransporten, mag nu weer een poging doen om zijn celstraf van 25 jaar uit te zitten. Maar de vraag is niet of hij wederom een Hollywood-achtige uitbraak zal organiseren maar eerder wanneer deze zal plaatsvinden.

De gangster-overvaller met banden met de georganiseerde misdaad, slaagde er dit keer in precies drie maanden uit handen te blijven van de politie. Zo’n drieduizend agenten en militairen startten in juli, na zijn helikopteruitbraak, een klopjacht op Faid en zijn helpers maar zonder enig resultaat. Tot hij dinsdag eindelijk tegen de lamp liep.

De heli-ontsnapping uit de gevangenis van Réau was in de zomer heel even wereldnieuws. Twee handlangers slaagden er toen in een helikopterpiloot te gijzelen en koers te zetten naar de gevangenis waar Faid zijn dagen sleet. 

Daar landde de heli op de binnenplaats om zo’n tien minuten later weer te vertrekken met aan boord de beruchte crimineel. Korte tijd later werd de helikopter aan de grond gezet waarna Faid cum suïs met een vluchtauto wisten te ontkomen.

Een Interpol-foto van Redoine Faid uit 2013 toen hij ook was ontsnapt uit de gevangenis. Beeld AFP

Hollywood-film

Het tafereel zou niet hebben misstaan in een film van de Amerikaanse regisseur en producer Michael Mann, die door Faid al jaren wordt bewonderd. Mann is onder andere het geesteskind van Miami Vice en de Hollywood-bankrooffilm Heat. 

Ook zijn eerste gevangenisontsnapping, in 2013, had zo uit een filmscript kunnen komen. Faid, auteur van het boek ‘Overvaller: van de banlieus naar de georganiseerde misdaad’, was naar verluidt ook bewonderaar van de vooral bij jongeren gewelddadige cult-film Scarface uit de jaren tachtig.

In 2013 bediende de crimineel zich van explosieven om uit te breken. Met behulp van een wapen, dat net als de explosieven de gevangenis in was gesmokkeld, baande Faid zich een weg uit de gevangenis van Squedin nabij Lille. Faid, die vastzat voor een gewapende overval in 2010 waarbij een agent werd gedood, gijzelde ook vier cipiers. 

De Alouette II-helikopter die Redoine Faid en zijn handlangers in juli gebruikten om te ontsnappen uit de gevangenis van Reau, ten noorden van Parijs. Beeld EPA

Opgeblazen

Nadat hij enkele deuren had opgeblazen, verliet de bankrover de gevangenis verkleed als gevangenbewaarder. Met twee vluchtauto’s slaagde hij erin uit handen van de massaal opgetrommelde politie te blijven.

Faid wist daarna slechts anderhalve maand van zijn vrijheid te genieten. In plaats van naar het buitenland te vluchten, hield hij zich nabij Parijs op. In een hotel in Seine-et-Marne wist de politie hem eind mei te arresteren. 

Pikant is dat hij zich nu bevond in het plaatsje Creil waar hij opgroeide. De politie hield het gebied nauwlettend in de gaten na zijn heli-uitbraak. Hoe lang hij zich daar ophield, is nog onduidelijk. Naar verluidt werd hij met nog drie anderen  aangehouden, onder wie een broer van hem.

Spectaculaire ontsnapping 

Redoine Faïd: een voortvluchtige overvaller die zich laat inspireren door Hollywood. In juli van dit jaar ontsnapte Rédoine Faïd met een helikopter uit de gevangenis. Lees hier ons profiel over hem. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden