Beruchte Britse IS-strijders 'The Beatles' opgepakt in Syrië

De Amerikanen hebben twee beruchte Britse leden van de terreurgroep Islamitische Staat in handen gekregen. Alexanda Kotey en El Shafee Elsheikh werden volgens de New York Times vorige maand door Koerdische strijders in Syrië gevangen genomen en overgedragen aan de Amerikanen.

Een IS-strijder in 2014. Foto reuters

De twee behoorden tot een groepje IS-strijders dat 'The Beatles' werd genoemd vanwege hun Britse accenten. Ze stonden vooral bekend om hun wreedheid. De groep stond onder leiding van Mohammed Emwazi, alias 'Jihadi John', die zich liet filmen voor propaganda-video's van IS waarop hij een aantal westerse gijzelaars onthoofdde. Onder hen waren de journalist James Foley en de Amerikaanse hulpverlener Abdul Rakhman Kassig. Emwazi werd in 2015 bij een drone-aanval gedood.

Het vierde lid van de groep, Aine Davis, werd vorig jaar in Turkije veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf wegens lidmaatschap van een terroristische groepering. Vermoed werd dat hij van plan was terreuraanslagen in Turkije te plegen.

Waterboarding

De vier IS-leden martelden de gijzelaars in Raqqa, de hoofdstad van het door de terreurgroep uitgeroepen kalifaat dat inmiddels onder de voet is gelopen door de Koerden en het Syrische leger. Zij onderwierpen hen ook aan schijnexecuties en waterboarding. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zou Elsheikh ook gevangen hebben gekruisigd.

Na de onthoofding van Foley voerden de Amerikaanse commando's een raid uit op de gevangenis in Raqqa waar de gijzelaars vastzaten, maar het bleek dat ze kort daarvoor naar een andere plaats waren overgebracht.

Guantánamo Bay

Het is onduidelijk wat er met de gevangen IS-leden zal gebeuren. Mogelijk zullen zij voor een Amerikaanse rechter worden gebracht, maar het is ook niet uitgesloten dat zij zullen worden overgebracht naar de militaire gevangenis op Guantánamo Bay. Daar zitten nog tientallen terreurverdachten vast. Obama had beloofd de gevangenis te sluiten, maar president Trump besloot onlangs nog dat de gevangenis op de marinebasis op Cuba openblijft.

Overplaatsing naar Guantánamo Bay zal ongetwijfeld op protesten stuiten in Groot-Brittannië. Het detentiecentrum is omstreden omdat het zich buiten de Amerikaanse jurisdictie bevindt en de gevangenen zonder tussenkomst van de rechter voor onbepaalde tijd kunnen worden vastgehouden.